Razneseno jedno od najvrijednijih ruskih vozila, Ukrajinci u ekstazi: “Ovo se dogodilo prvi put u istoriji ovog rata!” (VIDEO)

Ova radio-relejna vozila su skup i dragocjen resurs. U četvrtak je ukrajinska komanda za specijalne operacije uništila eksplozivnom bespilotnom letjelicom jedno od najnovijih relejnih vozila ruske vojske R-416GM i potom taj poduhvat objavila na društvenim mrežama

Za razliku od mnogih zapadnih vojski, ruska vojska ne može uvijek računati na pristup satelitima za komunikaciju na velikim udaljenostima. Tako se Rusi uglavnom oslanjaju na alternativu satelitskom radiju: zemaljske radije koji odbijaju signale od troposfere, sloja atmosfere ispunjenog parom s prosječnom nadmorskom visinom od oko 15 kilometara.

Ruska mreža troposferskih radija zavisi od posebnih relejnih vozila koja, postavljena desetinama ili stotinama kilometara jedna od druge između prve crte i raznih vojnih štabova, primaju i ponovno odašilju slabe signale koji zrače iz troposfere.

Ova radio-relejna vozila su skup i dragocjen resurs. U četvrtak je ukrajinska komanda za specijalne operacije uništila eksplozivnom bespilotnom letjelicom jedno od najnovijih relejnih vozila ruske vojske R-416GM i potom taj poduhvat objavila na društvenim mrežama, prenosi Forbes.

“Prvi put u istoriji ovog rata, ukrajinski specijalni operateri uništili su R-416GM, modernu rusku mobilnu komunikacijsku stanicu”, oduševljeno su poručili iz ukrajinskog ministarstva odbrane.

Povezivanje jednog R-416GM, od desetina sličnih vozila koje su Rusi postavili duž cijele crte fronta neće značajno poremetiti ruske komunikacije. Ali, ako Ukrajinci uspiju pronaći i uništiti više radio-relejnih vozila – starije R-142 i nove R-419L1 uz R-416GM – mogli bi početi da zbunjuju ​​dio ruskih borbenih jedinica odsijecajući ih od vrha komande, piše “Jutarnji list”.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!