Posljednja preživjela partizanka sa Sutjeske i Neretve proslavila 100. rođendan: “Bila je to teška, ali veličanstvena borba”

“Nije bilo lako dogurati do stote godine života. Ali, evo me, tu sam. Samo su me noge malo izdale. Puno toga sam kroz život prošla, i lijepog i grubog. Možda je najteže bilo u partizanima. Bila je to teška, ali veličanstvena borba. Od svega u životu najviše sam ponosna na svoju familiju, svoju djecu, unuke i praunuke”, kazala je Vjera Andrijić tokom druženja sa gradonačelnikom, pri čemu smijeha i radosti nije manjkalo

“Od sveg srca vam čestitam stoti rođendan i želim obilje zdravlja i veselja”, bile su riječi kojima je gradonačelnik Ivica Puljak s buketom cvijeća u Gradskoj upravi nedavno poželio toplu dobrodošlicu Splićanki Vjeri Andrijić, vitalnoj 100-godišnjakinji, živoj svjedokinji istorijske obnove Fudbalskog kluba Hajduk na ostrvu Visu 1944. godine i vjerojatno posljednjem živom borcu Prve dalmatinske proleterske udarne brigade koja je prošla bitke na Sutjesci i Neretvi.

Foto: Grad Split

Vjera Andrijić, koja je došla u pratnji članova porodice i čuvenog fotografa Feđe Klarića, rođena je u martu 1924. godine u Radunici, a potiče od starih splitskih porodica Ivanišević i Krstulović Opara.

Foto: Grad Split

U srdačnom razgovoru s gradonačelnikom, gošća vedrog duha i izvrsnog pamćenja pričala je o starom Splitu i životu u Radunici, o odlasku u partizane, o obnovi Hajduka u vihoru Drugog svjetskog rata i o svojoj porodici.

“Nije bilo lako dogurati do stote godine života. Ali, evo me, tu sam. Samo su me noge malo izdale. Puno toga sam kroz život prošla, i lijepog i grubog. Možda je najteže bilo u partizanima. Bila je to teška, ali veličanstvena borba. Od svega u životu najviše sam ponosna na svoju familiju, svoju djecu, unuke i praunuke”, kazala je Vjera Andrijić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ljudi s prostora Ex YU selili su se širom planete. Neki su odlazili zbog nemaštine, željeli su da zarade novac kako bi najmilijima kući obezbijedili osnovne uslove za život. Njihove sudbine su različite, mnogi su odustali od povratka u zavičaj. Ovo su njihove priče…

Tokom druženja sa gradonačelnikom, smijeha i radosti nije manjkalo.

Idi na VRH
error: Content is protected !!