Sahranjen crnogorski diplomata Miljan Mugoša: “Bio je uvijek dostupan i privržen čovjeku i poslu, ali i dijaspori koja ga se sjeća i danas sa nama”

“Odlučio se Miljan za diplomatiju koja je ne samo profesija, već i stil života, koji se ne odnosi samo na nas koji smo zaposleni u Ministarstvu, već i na naše porodice, koje diplomatski poziv, sa svim svojim prednostima i nedostacima, oblikuje. To znamo mi kolege i zato su u sredinama gdje smo daleko od kuće i upućeni jedni na druge kolegijalnost, empatičnost i požrtvovanost nesvakidašnje vrline, a kod Miljana su posebno bile izražene. To znamo mi koji smo sa Miljanom u zemlji i inostranstvu radili i dijelili izazove raznovrsnosti diplomatskog posla”, kazao je Milonjić

Crnogorski diplomata Miljan Mugoša sahranjen je juče u Podgorici.

Mugoša je preminuo u 44. godini.

“Sa tugom i poštovanjem opraštamo se od dragog kolege i prijatelja, crnogorskog diplomate, ambasadora Miljana Mugoše”, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

U ime kolektiva Ministarstva vanjskih poslova od Miljana se oprostio ambasador Veljko Milonjić.

Njegov govor prenosimo integralno:

„Teško je znati da nam sad ostaju sjećanja, a planirali smo nova druženja i buduće uspjehe u diplomatskoj profesiji.

Skoro je dvadeset godina od kada je Miljan, kao svršeni student iz Italije, došao u tadašnje Ministarstvo inostranih poslova, pun odlučnosti i želje da u jedno, predreferendumsko, entuzijastično okruženje, bude dio novog vremena. I bio je.

Karijeru profesionalnog diplomate gradio je posvećeno i strpljivo.

Odlučio se Miljan za diplomatiju koja je ne samo profesija, već i stil života, koji se ne odnosi samo na nas koji smo zaposleni u Ministarstvu, već i na naše porodice, koje diplomatski poziv, sa svim svojim prednostima i nedostacima, oblikuje. To znamo mi kolege i zato su u sredinama gdje smo daleko od kuće i upućeni jedni na druge kolegijalnost, empatičnost i požrtvovanost nesvakidašnje vrline, a kod Miljana su posebno bile izražene. To znamo mi koji smo sa Miljanom u zemlji i inostranstvu radili i dijelili izazove raznovrsnosti diplomatskog posla.

Bio je Miljan dio prvih postavki ambasada Crne Gore u Vašingtonu i Buenos Ajresu. U Sjevernoj Americi, kao momak, mladi diplomata gdje je, pored posla, i magistrirao. U Južnoj Americi, gdje je kao iskusniji diplomata i porodičan čovjek pošao sa Tamarom i Vasilijem i kompletirao svoju ekipu sa malenom Ines.

Stvarao je Miljan poznanstva, bio uvijek dostupan i privržen čovjeku i poslu, ali i dijaspori koja ga se sjeća i danas sa nama, u Sjevernoj i Južnoj Americi, žali.

Vraćao se u Crnu Goru i Ministarstvo, uvijek prepoznatljivo preduzimljiv, spreman da podijeli iskustva i ideje. Kao već formirani diplomata sa tečnim engleskim, italijanskim i španskim jezikom, nakon Generalnog direktorata za bilateralne poslove, svoj rad je nastavio u Generalnom direktoratu za ekonomsku i kulturnu diplomatiju, gdje je jedno vrijeme bio i generalni direktor.

Kako to i biva u diplomatskoj profesiji, neizbježna su iskustva i situacije, prijatne, ali i one koje to i nijesu, a koje često prerastu u anegdote. Mnogi od nas koji su radili sa Miljanom imaju po neku da ih sjeća na njegov dobar i plemenit lik.

Miljan je imao milosrdnu i osjetljivu dušu, uvijek spreman da se nađe i pomogne, nenametljivo i spontano, kao da se to podrazumijeva. Njegova plemenitost i požrtvovanost ostavili su neizbrisiv trag i zauvjek će biti upamćeni kao primjeri nesebičnog dobročinstva i solidarnosti.

Ponosito i sa integritetom Miljan se dostojanstveno nosio sa izazovima koji su mu se nametali, prkoseći predrasudama.

Nijesmo slutili šta nosi nova godina, kada smo bili posljednji put u Miljanovom društvu u prazničnom raspoloženju.

Porodico Mugoša, roditelji našeg dragog Miljana, u ovoj neizmjernoj žalosti koju dijelimo sa vama, budite ponosni na dobrog, vrijednog i čestitog čovjeka kakav je ambasador Miljan Mugoša bio.

Ostaje nam da se sa emocijom sjećamo njegovog dobrog lika i djela i da budemo prijatelji njegovim najmilijim  – Tamari, Vasiliju i Ines.

Miljane, pronađi mir i spokoj, i neka Ti je vječna slava i hvala!“.

Idi na VRH
error: Content is protected !!