Međunarodni sud pravde u Hagu naredio Izraelu da zaustavi vojnu ofanzivu na Rafu

Izrael je u više navrata odbacivao optužbe za genocid kao neosnovane, tvrdeći na sudu da su njegove operacije u Gazi samoodbrana i da su usmjerene na militante Hamasa koji su napali Izrael 7. oktobra

Međunarodni sud pravde u Hagu je presudio da Izrael mora odmah zaustaviti svoju vojnu ofanzivu i druge akcije u Rafi, navodeći kao razlog “ogroman rizik” za palestinske civile.

Grupa propalestinskih demonstranata stigla je ispred suda u Hagu, mašući zastavama, puštajući rep muziku i pozivajući na slobodnu Palestinu, prenio je Rojters.

Izrael je, piše portal Nova.rs, u više navrata odbacivao optužbe za genocid kao neosnovane, tvrdeći na sudu da su njegove operacije u Gazi samoodbrana i da su usmjerene na militante Hamasa koji su napali Izrael 7. oktobra.

Portparol izraelske vlade rekao je uoči odluke da „nikakva sila na Zemlji neće spriječiti Izrael da zaštiti svoje građane i krene na Hamas u Gazi“.

Izrael je u maju pokrenuo napad na Rafu, primoravši stotine hiljada Palestinaca da napuste grad koji je postao utočište za otprilike polovinu od 2,3 miliona stanovnika.

Rafa, na južnoj ivici Gaze, takođe je bila glavni put za dopremanje humanitarne pomoći, a međunarodne organizacije navode da je izraelska operacija odsekla enklavu i povećala rizik od gladi.

Advokati Južne Afrike zatražili su od MSP prošle nedjelje da donesu hitne mjere, rekavši da izraelski napadi na Rafu moraju biti zaustavljeni kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

Foto: Rafa (Screenshot/KENS 5)

Idi na VRH

error: Content is protected !!