Sud u Hagu traži naloge za hapšenje lidera Hamasa Sinvara i Hanijea i izraelskog premijera Netanjahua

Kan je u intervjuu CNN-a rekao da MKS takođe traži naloge za izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom, kao i za druga dva najviša lidera Hamasa — Mohameda Dijaba Ibrahima al-Masrija, vođu brigada Al Kasem – poznatijeg kao Mohamed Deif, i Ismaila Hanijea, političkog lidera Hamasa

Karim Kan, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (MKS), rekao je za CNN da traži naloge za hapšenje lidera Hamasa Jahje Sinvara i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, između ostalih, pod optužbom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti zbog napada na izraelsku teritoriju 7. oktobra i rata koji je usledio u Pojasu Gaze.

Kan je u intervjuu CNN-a rekao da MKS takođe traži naloge za izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom, kao i za druga dva najviša lidera Hamasa — Mohameda Dijaba Ibrahima al-Masrija, vođu brigada Al Kasem – poznatijeg kao Mohamed Deif, i Ismaila Hanijea, političkog lidera Hamasa.

Ovo je prvi put da je MKS targetirao izraelske političare, države koja je blizak saveznik Sjedinjenih Država.

Odlukom se Netanjahu nalazi u društvu ruskog predsjednika Vladimira Putina, za kojim je MKS izdao nalog za hapšenje zbog rata Moskve protiv Ukrajine.

Vijeće sudija MKS-a će sada razmotriti Kanov zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje.

ZA ŠTA SU TAČNO OPTUŽENI LIDERI HAMASA I IZRAELSKI ZVANIČNICI?

Kan je rekao da su među optužbama protiv Sinvara, Hanijea i Masrija “istrebljivanje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualni napadi u zatočeništvu”.

Prema njegovim riječima, među optužbama protiv Netanjahua i Galanta su “izazivanje istrebljenja, izgladnjivanje, zabrana humanitarne pomoći i namjerno gađanje civila tokom sukoba”.

Na izjavu Netanjahua da bi optužbe protiv visokorangiranih izraelskih zvaničnika bile “nečuvene” i da Izrael ima sopstveni pravosudni sistem koji rigorozno istražuje svako kršenje zakona, Kan je naglasio da “niko nije iznad zakona”.

Izrael i SAD nisu članice MKS-a. Međutim, MKS tvrdi da ima nadležnost nad Gazom, Istočnim Jerusalimom i Zapadnom obalom, pošto su se palestinski lideri 2015. godine saglasili da se obavežu osnivačkim principima MKS-a, prenosi Srna.

REAGOVALI IZRAELSKI ZVANIČNICI, OSUDILI ODLUKU

Izraelski lideri osudili su odluku MKS da zatraži nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanijahua i ministra odrbane Joava Galanta.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotič saopštio je da svi Izraelci treba da se osjećaju kao da je protiv njih izdat nalog za hapšenje i pozvao prijateljski nastrojene zemlje da preduzmu akcije za raspuštanje MKS-a. On je odluku MKS-a nazvao ”predstavom licemjerja i mržnje prema Jevrejima” koje, kako tvrdi, podseća na nacističku propagandu.

Opozicioni lider Jair Lapid okarakterisao je saopštenje MKS-a kao ”katastrofu” i poručio da se nada da će Kongres SAD intervenisati po ovom pitanju. Ministar Beni Ganc osudio je odluku MKS-a, nazvavši je “zločinom istorijskih razmjera”, prenosi Rojters.

“Porediti odlučnost lidera demokratske države da se brane od terora krvožedne terorističke organizacije (Hamasa) je duboko narušavanje pravde i očigledan moralni bankrot”, poručio je Ganc, a prenosi Tanjug.

Izvor: “Blic”

Foto: Jahja Sinvar (Screenshot/BBC)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!