Demir Ličina je prvi put posjetio mjesto gdje su mu oteli oca: Pogledajte dokumentarni film “Život prožet Štrpcima”

Kao glavnog protagonistu, Demira Ličinu na tom putu, prate i potresne ispovjesti Medine Babačić, majke otetog Ismeta-Iska Babačića i Edina Bakije, čiji je otac Fehim takoðe nastradao u otmici

Demir, sin Iljaza Ličine, jednog od 20 putnika otetih 27. februara 1993. iz voza u stanici Štrpci, odlučuje da nakon 30 godina, prvi put u životu posjetio je mjesto otmice, u namjeri da prati trag zločina. Kao glavnog protagonistu, Demira na tom putu, prate i potresne ispovjesti Medine Babačić, majke otetog Ismeta-Iska Babačića i Edina Bakije, čiji je otac Fehim takođe nastradao u otmici.

Za razliku od Demira, koji je pronalaskom kostiju svoga oca, donekle našao mir, Medina i Edin žive za dan kada će im biti javljeno da su pronaðeni posmrtni ostaci njihovih najroðenijih.

Podsjetimo, ratni zločinac Milan Lukić je 27. februara 1993. godine poveo oko 20 pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojne grupe „Osvetnici“ do željezničke stanice u selu Štrpci, BiH.

Lukić i njegovi borci zaustavili su voz broj 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd -Bar, iz njega oteli 20 putnika, odveli ih i ubili. Osamnaest od njih bili su Bošnjaci, jedan je bio pripadnik Jugoslovenske narodne armije (JNA) u penziji, a identitet posljednjeg putnika nikada nije utvrđen. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Autorka dokumentarnog filma “Život prožet Štrpcima” je Mila Vukčević. Produkcija: Dokumentarni program TVCG / februar 2024.

Idi na VRH
error: Content is protected !!