Ukrajinci tvrde da su ponovo srušili A-50, vrijedan 330 miliona dolara: Pogledajte snimak požara

Ukrajinska vojska saopštila je da su njihove protuzračne snage danas oborile ruski špijunski avion A-50, drugi u malo više od mjesec dana. Vazdušne snage tvrde da su uništile su radarski avion za otkrivanje i kontrolu te nadzor i zapovijedanje iz zraka A-50, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane kasno u petak na X-u (bivšem Twitteru).

Mikola Oleščuk, zapovjednik snaga protuzračne odbrane, u objavi na Telegramu zahvalio je vojnoj obavještajnoj službi i “svima koji su omogućili ovakav rezultat”, javlja Bloomberg.ž

“A-50 kodnog imena ‘Bajan’ letio je dovoljno! Čestitam okupatorima ‘Sretan Dan branilaca domovine‘!”, naveo je Oleščuk u zasebnoj izjavi na Telegramu, kako prenosi agencija Anadolija.

Dan branilaca domovine je ruski praznik koji se obilježava 23. februara i fokusiran je na postignuća vojnih snaga i veterana.

Moskva se o svemu još nije oglasila.

Ruski proratni vojni blogeri navode da je Beriev A-50 izgubljen, ali sugeršu i da je za to odgovorna tzv. prijateljska vatra. Državna novinska služba Tass izvijestila je da je neidentificirani leteći stroj pao u ruskoj južnoj regiji Krasnodar te da je došlo do požara.

Ukrajina je i prošlog mjeseca saopštila da je oborila jedan A-50 te Iljušin Il-22, koji je takođe služio kao zračno-desantno zapovjedno mjesto, iznad Azovskog mora. A-50, koji otkriva sustave protuzračne obrane, navodi projektile i koordinira ciljeve za ruske borbene avione, igra ključnu ulogu u asistiranju ruskim vojnim snagama.

Ukrajinska Obrambena obavještajna služba Ukrajine (DIU) objavila je posljednju putanju leta ruskog A-50, za kojeg ukrajinske vazdušne snage tvrde da su ga oborile danas, prenosi Ukrainska Pravda.

“Zajednička operacija Obavještajne službe Ukrajine i Vazdušnih snaga Ukrajine iznad Azovskog mora rezultirala je obaranjem još jednog vrijednog ruskog aviona A-50. Uništeni A-50U je nova, modernizirana ruska verzija aviona”.

Kako se navodi, nagli pad brzine i visine oborenog zrakoplova navodno je primijećen u blizini grada Jejska.

“Rušenje A-50U je još jedan ozbiljan udarac potencijalu i mogućnostima terorističke Moskve”, stoji u priopćenju DIU-a.

Savjetnik ukrajinskom ministra unutarnjih poslova, Anton Geraščenko, objavio je na X-u snimku požara, no naveo je kako neki ruski Telegram kanali tvrde da je oboren helikopter.

A-50, kojih Rusija ima tek nekoliko, vrijedan je prema procjenama između 330 i 350 milijuna dolara.

Idi na VRH
error: Content is protected !!