Majkrosoft danas postao druga kompanija u istoriji čija je vrijednost premašila tri biliona dolara

Epl, koji je prošlog ljeta postao prva firma koja je ikada postigla tržišnu kapitalizaciju od tri biliona dolara, ostaje nešto vrijedniji od Majkrosofta, sa tržišnom kapitalizacijom od 3,03 biliona dolara. Ova prekretnica od tri biliona dolara označava dramatičan uspon za Majkrosoft koji se poklapa sa opštim tehnološkim rastom i podrškom OpenAI, proizvođaču popularnog generativnog AI četbota ČetGPT

Majkrosoft je danas prvi put u istoriji prešao tržišnu kapitalizaciju od tri biliona dolara, obilježavajući ogromnu pobjedu dugogodišnjeg lidera u tehnologiji u oblasti vještačke inteligencije.

Akcije Majkrosofta su porasle u jutarnjem trgovanju za čak 1,5%, dostižući najvišu cijenu ikada od 404,72 dolara.

To je podiglo tržišnu kapitalizaciju Majkrosofta na 3.004 milijarde dolara.

Epl, koji je prošlog ljeta postao prva firma koja je ikada postigla tržišnu kapitalizaciju od tri biliona dolara, ostaje nešto vrijedniji od Majkrosofta, sa tržišnom kapitalizacijom od 3,03 biliona dolara.

Ova prekretnica od tri biliona dolara označava dramatičan uspon za Majkrosoft koji se poklapa sa opštim tehnološkim rastom i podrškom OpenAI, proizvođaču popularnog generativnog AI četbota ČetGPT.

Od puštanja ČetGPT u novembru 2022. godine, akcije Majkrosofta su porasle za više od 60%, nadmašujući rast S&P 500 od oko 20% i Nasdaka, koji je imao rast od skoro 40% tokom tog perioda, i takođe premašujući rast akcija Epla od oko 30%.

Majkrosoft je postao jedna od rijetkih velikih firmi koja je rastući interes za vještačkom inteligencijom pretvorila u mjerljivo bolje finansijske rezultate, s obzirom na to da je ostvarila rekordne prihode u poslednja dva fiskalna kvartala, podstaknuta rastom od 20% godinu na godinu u svojem AI klaud odjeljenju.

Majkrosoft je prvi put dostigao tržišnu kapitalizaciju od 1 biliona dolara 1986. godine, u svojoj prvoj godini kao kompanija listirana na berzi. Firma je privremeno prestigla Epl kao najvrijednija kompanija na svijetu ranije ovog mjeseca. Majkrosoft i Epl su među „veličanstvenih sedam“ velikih tehnoloških akcija koje su pokrenule veći dio oporavka berze od 2022. godine, zajedno sa Alfabetom, Amazonom, Metom, Envidijom i Teslom. Sve ove kompanije su imale koristi od želje investitora za izlaganjem vještačkoj inteligenciji, iako su samo četiri (Epl, Meta, Majkrosoft i Envidija) dostigle svoje dosadašnje vrhunce.

Majkrosoft „nastavlja da dominira tržišnim udjelom u okviru transformacije koju nosi vještačka inteligencija, uprkos povećanoj konkurenciji“, napisao je analitičar Wedbush-a Den Ivs u oktobarskoj bilješci klijentima.

Majkrosoft će izvijestiti o kvartalnoj zaradi sledećeg četvrtka. Analitičari predviđaju da će kompanija prijaviti prodaju od 61 milijardu dolara, prema FactSet-u, što bi bilo još jedno rekordno dostignuće.

Još jedna velika tehnološka kompanija postigla je danas značajnu prekretnicu u tržišnoj kapitalizaciji: Meta. Matična kompanija Facebooka registrovala je tržišnu kapitalizaciju od jednog biliona dolara prvi put od 2021. godine.

Izvor: forbes.n1info.rs

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!