Preminio profesor Milenko A. Perović: Komemoracija biće održana na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost 28. 12. 2023

Bio je predśednik Komisije za standardizaciju crnogorskog jezika koja je 2009–2010. godine objavila Pravopis crnogorskoga jezika i Gramatiku crnogorskoga jezika. Jedan je od utemeljitelja Instituta za crnogorski jezik i književnost u Podgorici i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju

Profesor filozofije Milenko A. Perović preminuo je sinoć u Novom Sadu u 73. godini, nakon kraće i teške bolesti, saopštili su sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

“S dubokim žaljenjem obavještavamo javnost o smrti Milenka A. Perovića, istaknutog intelektualca, predśednika Crnogorskog PEN centra, predśednika UO Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, redovnoga člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Milenko A. Perović rođen je u Vrbasu 1950. godine, u crnogorskoj kolonističkoj porodici.  Diplomirao je na studijama filozofije u Beogradu 1974. godine. Doktorsku disertaciju iz filozofije pod naslovom Vrijednosni sistem i moralna svijest malograđanstva – pod mentorstvom Milana Kangrge – odbranio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1984. godine.

Od 1987. godine radio je kao profesor filozofskih predmeta na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Osnovao je Studijsku grupu za filozofiju i Katedru, a potom i Odsjek za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1988. godine. Utemeljio je magistarske i doktorske studije filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Suosnivač je filozofskog časopisa Arhe koji izlazi na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu od 2004. godine. Suosnivač je Bioetičkog društva Srbije (2008).

Većinu knjiga i radova posvetio je problematici istorije filozofije, etike i praktičke filozofije. Hegelova i Aristotelova filozofija su njegova stalna filozofska preokupacija.

Objavio je oko sto pedeset filozofskih članaka, preko sedam stotina kolumnističkih članaka i 23 knjige.

Bio je predśednik Komisije za standardizaciju crnogorskog jezika koja je 2009–2010. godine objavila Pravopis crnogorskoga jezika i Gramatiku crnogorskoga jezika. Jedan je od utemeljitelja Instituta za crnogorski jezik i književnost u Podgorici i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Redovni je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Na čelu Crnogorskoga PEN centra bio je od 2020. godine.

Komemoracija povodom smrti Milenka A. Perovića biće održana na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost 28. 12. 2023. u 11 h.

Slava mu!”, saopšteno je sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Foto: Printscreen

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!