Marko uskočio u vagon i zaustavio voz koji je iskočio iz šina: “Znao sam da je to jedini način…”

“Kada je prošlo više od pola voza, primijetio sam da je iskočio iz posljednjeg točka vagona. Prvo sam pomislio da posljednji vagon nije bio pričvršćen, ali to nije bio slučaj. Kada se vagon približio na pedesetak metara od saobraćajnice, vidio sam da je iskočio iz šina jer je ‘skakao’ u blizini pruge”, rekao je Marko i dodao da je jedini mogući način da brzo zaustavite voz da uskočite u njega

Marko Lončarević, radnik Hrvatske željeznice, zaustavio je sinoć na željezničkoj stanici u Dugom Selu voz koji je iskočio iz šina.

Portparolka HŽ Infrastrukture je ranije danas pohvalila Marka za hrabrost, znanje i brzu reakciju i poručila da će dobiti novčanu nagradu.

Šta se tačno dogodilo, Marko je ispričao za RTL Danas i tom prilikom kazao da je sinoć bio na svom radnom mjestu kada je zaustavio voz. Riječ je o vozu od 26 vagona.

“Prilikom prolaska voza Koprivnica – Zagreb dočekao sam ga na naznačenom mjestu. Kada je prošlo više od pola voza, primijetio sam da je iskočio iz posljednjeg točka vagona. Prvo sam pomislio da posljednji vagon nije bio pričvršćen, ali to nije bio slučaj. Kada se vagon približio na pedesetak metara od saobraćajnice, vidio sam da je iskočio iz šina jer je ‘skakao’ u blizini pruge”, rekao je Marko i dodao da je jedini mogući način da brzo zaustavite voz da uskočite u njega.

“Razmišljao sam o opcijama za zaustavljanje. Jedna je bila da mašinovođi dam signalni znak ‘stop’, ali sam vidio da je izlazni signal već prošao, odnosno da je prednji dio voza napustio prostor stanice. Jedini mogući način da se voz brzo zaustavi bio je da se uskoči na sam vagon, povuče ventil vazdušnog voda i na silu ispusti vazduh iz glavnog vazdušnog voda da se voz zaustavi”, prepričava Marko.

Na pitanje da li je opasno, Marko odgovara da je devet godina radio kao manevarski vozač. Kaže da nikada nije sumnjao šta će uraditi, piše Index.hr.

“Dosta sam radio sa momcima koji su mi pokazivali stvari koje svakodnevno rade sa vagonima u pokretu. Tako da sam imao iskustva sa kočenjem vagona u pokretu. Ni u jednom trenutku nisam sumnjao šta ću da radim. Nisam oklijevao jer sam znao da je to jedini način da odmah zaustavim voz. Da sam, na primjer, pozvao da se isključi struja, trebalo bi minut-dva, a do tada bi voz prošao peron i ko zna gdje bi stao. Šteta bi bila mnogo veća i bio bi onemogućen željeznički saobraćaj na nekoliko kolosijeka”, rekao je, prenosi “Blic”.

Mašinovođa je vidio da je Marko povukao “slavinu” i da voz koči. Čim je voz stao, pozvao je saobraćajnu službu i rekao im šta se dogodilo. Vagon je odvezen, a šta se tačno dogodilo pokazaće istraga.

Foto: Marko Lončarević (Printscreen/Dnevnik.hr)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!