Nadrealni prizori: Valovi “progutali” Putinov omiljeni grad, milioni bez struje, ima i mrtvih (VIDEO)

Oluja vijeka, ili “megaoluja”, kako je nazivaju ruski mediji, zahvatila je u nedjelju jug Rusije i anketirano poluostrvo Krim, objavile su spasilačke službe, a u susjednoj Ukrajini više od 2.000 mjesta ostalo je bez struje i blokirani su ato-putevi.

Rusko ministarstvo za energetiku objavilo je da je gotovo dva miliona ljudi u ponedjeljak bez struje u Rusiji, zatim na pripojenom poluostrvu Krim i u četiri ukrajinske regije koje je Rusija okupirala: Doneck, Lugansk, Zaporioje i Herson, prenosi agencija TASS, prenosi “Jutarnji list”.

Lokalni mediji izvijestili su o najmanje četiri smrtna slučaja povezana s olujom.

Državna agencija TASS izvijestila je da je jedna osoba stradala u turističkom gradu Sočiju, druga na Krimu, a treća na brodu u Kerčkom tjesnacu, koji odvaja Krim od ruskog kopna. Još nema detalja gdje je stradala četvrta osoba.

Dramatično je i u Ukrajini, gdje je preko 2.000 sela ostalo bez struje, a oluja je zahvatila i Moldaviju, Gruziju i Bugarsku.

U regiji Krasnodar, gdje se nalaze Rusima omiljena ljetovališta Soči i Anapa, oluja je iščupala stotine stabala i uništila metalne konstrukcije na plažama, a ima i povrijeđenih, objavilo je rusko ministarstvo za hitna stanja.

U Vitiazevu blizu Anape, oluja je uzrok nasukivanja velikog teretnog broda Blue Shark, koji plovi pod zastavom Belizea, objavilo je ministarstvo.

U Sočiju je nevrijeme poremetilo željeznički saobraćaj jer su se urušila stabla na šine, a u Novorosijsku, takođe u regiji Krasnodar, udari vjetra do 86 km/sat uzrokovali su talase visoke 8 metara.

Na Krimu je Crno more preplavilo ceste, a ruska televizija objavila je snimke talasa koji zapljuskuju automobile u vožnji.

Guverner Krima Sergej Aksionov objavio je na aplikaciji Telegram da je ponedjeljak proglasio neradnim danom zbog nevremena i vanredno stanje za to poluostrvo u sastavu Ukrajine, koje je Rusija pripojila 2014.

Foto: Printscreen

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!