Prof. dr Izet Šabotić, Bihorac koji živi u Tuzli: Ne mogu bez zavičaja (VIDEO)

Rođen je 1964. u Bihoru, u radničkoj porodici, a bilo ih je šestoro djece. Za taj period ga danas vežu najljepše uspomene. Često se vraća zavičaju i izuzetno je vezan za porodicu. Zato se svi, iako žive u pet različitih zemalja, uvijek okupljaju u Bihoru

Prof. dr Izet Šabotić redovni je profesor na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta Tuzla, izvršni direktor Centra za istraživanje savremene i moderne istorije Tuzla i urednik časopisa “Historijski pogledi”. Autor je više od 330 stručnih i naučnih radova, 16 knjiga i šest udžbenika. Zaljubljenik je u prirodu i čitanje, kojima poklanja svaki slobodan trenutak.

Rođen je 1964. u Bihoru, u radničkoj porodici, a bilo ih je šestoro djece. Za taj period ga, kaže u emisiji “Galerija portreta”, RTV 7 Tuzla, danas vežu najljepše uspomene.

Često se vraća zavičaju i izuzetno je vezan za porodicu. Zato se svi, iako žive u pet različitih zemalja, uvijek okupljaju u Bihoru.

“Ne mogu bez zavičaja. Sedam do deset dana svake godine provodimo u zavičaju”, kaže Šabotić.

Nakon završene osnovne škole u mjestu gdje je rođen upisao je i završio Gimnaziju “Panto Mališić” u tadašnjem Ivangradu. Potom je upisao Univerzitet Kiril i metodije u Skoplju koji je i zavšio.

“Sudbina ili nešo drugo me je dovela na ovo područje 1986. godine, u Lopare. Tamo sam proveo jednu školsku godinu. Potom dolazim u Kalesiju”, ispričao je Šabotić.

Bio je talentovan sportista, fudbaler, igrao u više klubova.

Nastavio je školovanje na Filozofskom fakultetu u Tuzli, gdje je završio istoriju, magistrirao je na Folozofskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirao 2008.

Pogledajte njegovu životnu priču:

Idi na VRH
error: Content is protected !!