Hrvatski ljekar umro od uboda ose: Zbog otrova pao u komu, preminuo poslije mjesec dana

“To se dogodilo na jednom imanju prije mjesec dana. Nakon uboda je doživio anafilaktičku reakciju, srušio se, i dok je pomoć stigla bilo je, nažalost, prekasno. Pao je u komu. Svi smo u ogromnom šoku, ne znam šta bih vam rekla”, potreseno je kazala dr Dogan

Donja Stubica i Zagorje tuguju.

Jutros je, kako je potvrđeno iz više izvora, nakon zlokobnog uboda ose prije mjesec dana, preminuo dr Anđelko Glivar (58) iz Donje Stubice, ugledni ljekar u Domu zdravlja u Donjoj Stubici.

Kako je za 24sata potvrdila direktorka Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije dr Nada Dogan, doktor Glivar je preminuo nakon jednomjesečne kome izazvane ubodom ose.

“To se dogodilo na jednom imanju prije mjesec dana. Nakon uboda je doživio anafilaktičku reakciju, srušio se, i dok je pomoć stigla bilo je, nažalost, prekasno. Pao je u komu. Svi smo u ogromnom šoku, ne znam šta bih vam rekla”, potreseno je kazala dr Dogan.

“Da, moguće je da se tako nešto dogodi od uboda ose, niko unaprijed ne može da zna da je alergičan”, dodaje direktorka.

I direktor bolnice Zabok u kojoj je ljekar jutros preminuo, dr Tihomir Vančina, potvrđuje da je čuo za tragediju, prenosi “Kurir”.

Prema stručnoj literaturi, anafilaktički šok je najgori oblik rane alergijske reakcije, s mogućim smrtnim ishodom. Može nastati zbog proimjene penicilina, otrova insekata (pčela, osa, stršljeni, mravi), od nekih lijekova, zbog specifičnih namirnica i slično.

Reakcija počinje odmah, uobičajeno kao kožne promjene, dok su još ozbiljniji simptomi problemi s gornjim i donjim disajnim putevima. Dolazi do kardiovaskularnog kolapsa, pada pritiska i teške aritmije. Bolesnike koji su doživjeli anfilaktički šok nužno je hospitalizovati.

Foto: Ilustracija (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!