Žrtve pretvarali u pepeo u “peći za pizzu”: Strava koju su Hells Angelsi kreirali u Kaliforniji ne viđa se ni u horor filmovima

Merl Hefferman iz ogranka Hells Angelsa u Fresnu nekima je možda bio poznat po organizovanju dobrotvornih događaja za djecu, ali tužitelji vjeruju kako je svoje žrtve reketiranja zapravo pretvarao u pepeo u pogrebnom poduzeću koje je nazvao “peć za pizzu” – upravo se u pomenutom krematoriju riješio tijela člana kluba, a u petak je, nakon desetogodišnje istrage, osuđen na četiri godine zatvora

Nekoliko članova Hells Angelsa iz Kalifornije završilo je na sudu zbog “dijeljenja motociklističke pravde” koje je uključivalo prisilno tetoviranje, silovanje iz osvete i ubistvo. Merl Hefferman iz ogranka Hells Angelsa u Fresnu nekima je možda bio poznat po organizovanju dobrotvornih događaja za djecu, ali tužitelji vjeruju kako je svoje žrtve reketiranja zapravo pretvarao u pepeo u pogrebnom poduzeću koje je nazvao “peć za pizzu” – upravo se u pomenutom krematoriju riješio tijela člana kluba, a u petak je, nakon desetogodišnje istrage, osuđen na četiri godine zatvora,

Uhapšeni su i drugi članovi Hells Angelsa, uključujući i Raymonda Foakesa, koji je iz osvete silovao suprugu svog kolege, koji je 2016. spavao s njegovom ženom. Dotičnog muškarca mučio je četiri sata, nasilno ga tetovirao i naredio drugima da ga premlate pištoljem.

Christopher Ranieri osuđen je za ubistvo člana koji je prijetio drugima, a Russell Lyles dobio je 63 mjeseca zatvora jer je članove za neposlušnost kažnjavao – šaketanjem. Istu metodu koristio je i kako bi ih “očvrsnuo”.

“Hells Angelsi su slijedili zlonamjeran kodeks ponašanja, podstičući premlaćivanje, sakaćenje, pa čak i ubijanje svakoga ko se usudio sa im se suprotstavi. Svi optuženi sad će se suočiti s posljedicama svojih nasilnih aktivnosti reketiranja”, izjavio je državni tužilac Ismail Ramsey.

Sonoma, kalifornijski ogranak Hells Angelsa, bio je spreman ubiti i vlastite članove. To su dokazali na primjeru Joela “Doughboya” Silve, koji je tokom “sedmice motocikla” 2014. napao članove istočne obale prijeteći prijatelju predsjednika ogranka Salema, Christophera Ranierija. Kad se Ranieri požalio svojim kalifornijskim kolegama, oni su se složili da Silva mora biti ubijen – prvo su ga namamili u klupsku zgradu Fresna, a onda mu pucali u potiljak.

Ranieri je na zabavi u Fresnu slavio pomenuto ubojstvo, a Merl Hefferman dobio je zadatak riješiti se Silvinog tijela. Levi Phipps, upravnik krematorijuma u pogrebnom zavodu Yost & Webb u Fresnu, svjedočio je kako su mu na dan Silvinog ubojstva Hefferman i njegov posinak prijetili pištoljem pa zatim ubacili Silvino tijelo u peć za spaljivanje. Phipps je takođe tvrdio kako je Hefferman bio “fasciniran krematorijumom” i tražio ključeve objekta kako bi “jednoga dana mogao učiniti da nešto nestane”.

Zviždač Joseph Hardisty rekao je tužiocima kako je predsjednik ogranka Fresna, Brian Wendt, kasnije priznao da je “povukao okidač za Silvu, ali i koristio peć za pizzu kako bi se riješio pet ili šest tijela”. Hardistyju je dao i telefonski broj, za slučaj da ikad sam poželi koristiti krematorijum – dao mu je i posebno uputstvo za taj scenario – “nazovi me i samo reci ‘pečem pizzu‘”.

Smatra se da je u pećnici nestao i bivši član Hells Angelsa, Robbie Huff, kojem se svaki trag izgubio još 2015. nakon što je navodno pomogao zataškati Silvino ubistvo spalivši njegov kamionet. Godine 2016. nestao je i Arthur Carasis iz okruga Contra Costa, kao i Juan Guevara iz okruga Kern, za kojim se traga od septembra 2015.

Jonathan “Jon Jon” Nelson i Russell “Rusty” Taylor Ott iz Santa Rose takođe su osuđeni za ubistvo zbog uloge koju su imali u Silvinoj likvidaciji.

Ranieriju i Foakesu sud tek treba izreći kaznu.

Foto: Printscreen/KTVU FOX2 San Francisco

Idi na VRH

error: Content is protected !!