Rekordna suša u Brazilu otkrila misterozne rezbarije stare nekoliko hiljada godina (VIDEO)

U nekim područjima Amazona od jula do septembra ove godine palo je najmanje padavina od 1980, pokazuju podaci brazilskog Nacionalnog centra za upozoravanje na prirodne katastrofe (Cemaden)

Istorijska suša koja muči brazilsku rijeku Amazon otkrila je kamene rezbarije koje bi mogle biti stare i do dvije hiljade godina.

Na obalama rijeke Rio Negro otkriveni su petroglifi, odnosno praistorijski crteži na stijenama, koji prikazuju ljudska lica, figure i životinje.

Rezbarije su otkrivene zbog pada nivoa vode na arheološkom nalazištu poznatom kao Ponto das Lajes. Naučnici procjenjuju da su slike uklesane u kamen prije 1.000 do 2.000 godina.

Ove rezbarije prvi put su djelimično otkrivene tokom teške suše 2010. godine, kada je voda Rio Negra pala na 13,63 metra, što je u to vrijeme najniži nivo u poznatoj istoriji ispod granice od 13 metara.

U nekim područjima Amazona od jula do septembra ove godine palo je najmanje padavina od 1980, pokazuju podaci brazilskog Nacionalnog centra za upozoravanje na prirodne katastrofe (Cemaden).

Brazilsko Ministarstvo nauke, tehnologije i inovacija pripisuje ovogodišnju sušu fenomenu “El Nino”, koji uzrokuje ekstremne vremenske fluktuacije, piše Klix.ba.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!