Nova računica: Demokratama četiri ministarstva, ZBCG predsjednik Skupštine, Bošnjaci van Vlade

Mandatar Milojko Spajić ponudio je večeras Demokratama da uđu u Vladu što su oni na elektronskoj sjednici predsjedništva i prihvatili. Demokratama je tako ponuđeno ministarstvo odbrane, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo kulture i ministarstvo za razvoj sjevera i ekologije. Osim toga pripašće im i dva mjesta potpredsjednika Vlade. Vlada će imati 18 ministarstava. Za Spajića nije bio prihvatljiv uslov Bošnjaka da u vladu uđe i SD. Oni su za sada van Vlade koja će imati podršku najmanje 49 poslanika.

Mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić najvjerovatnije će obezbijediti podršku od najmanje 49 poslanika za formiranje 44. Vlade. Kako nezvanično saznajemo, nakon što je mandatar dogovorio sa koalicijom Za budućnost Crme Gore manjinsku podršku, Demokrate su održale sjednicu predsjedništva i prihvatile ponudu za učešće u 44. Vladi.

Portal RTCG saznaje da je lider Demokrata Aleksa Bečić prihvatio da se zbog deblokade procesa odrekne pozicije šefa Parlamenta.

Umjesto te pozicije dobiće dodatne pozicije u Vladi.

Mjesto šefa parlamenta pripašće ZBCG, odnosno najverovatnije Andriji Mandiću kao i još 40 posto mjesta po dubini. Demokratama bi mogao pripasti bezbjednosni sistem, a SNP bi zadržao postojeće resore. U Vladi bi se mogla naći i Ujedinjena koja je svoju podršku uslovila ulaskom koalicije ZBCG. Njima bi najverovatnije pripao resor prosvjete.

Albanske partije su voljne da participiraju u Vladi dok su Bošnjaci pod znakom pitanja. Oni su protiv formiranja vlasti sa ZBCG. Posto njihovi glasovi u ovoj varijanti nisu neophodni, postoji velika mogućnost da se oni presele u opoziciju.

Izvor: RTCG

Idi na VRH
error: Content is protected !!