Nobelova nagrada za mir Iranki Narges Mohammadi

Mohammadi trenutno služi višestruke kazne u teheranskom zatvoru Evin od oko 12 godina zatvora, prema organizaciji za ljudska prava Front Line Defenders

Narges Mohammadi, zarobljena iranska aktivistkinja i zagovornica prava žena, osvojila je Nobelovu nagradu za mir 2023.

Jedna od vodećih iranskih aktivistkinja za ljudska prava, Mohammadi je vodila kampanje za prava žena i ukidanje smrtne kazne, prenosi Al Jazeera.

Pozdravljajući Mohammadi kao “borca za slobodu”, čelnica norveškog Nobelovog komiteta započela je govor riječima – na farsiju – “Žena, život, sloboda”, što je jedan od slogana mirnih protesta protiv iranske vlade, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Norveški Nobelov komitet odlučio je da dodijeli Nobelovu nagradu za mir 2023. Narges Mohammadi za njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i promovisanje ljudskih prava i slobode za sve”, rekla je Berit Reiss-Andersen.

Mohammadi trenutno služi višestruke kazne u teheranskom zatvoru Evin od oko 12 godina zatvora, prema organizaciji za ljudska prava Front Line Defenders.

Optužbe protiv Mohammadi uključuju širenje propagande protiv države.

Mohamaddi je zamjenica čelnice nevladine organizacije Defenders of Human Rights Center koju je osnovala Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine.

Foto: Narges Mohammadi (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!