Milatović: Ulazak Crne Gore u EU bio bi pozitivan primjer da je proširenje živo i moguće (VIDEO)

Kazao je kako je uvjeren da će pristupanje Crne Gore EU, kao i cijelog regiona Zapadnog Balkana, dodatno ojačati našu međunarodnu poziciju i omogućiti trajni mir i prosperitet

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govorio je na Generalnoj debati 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku i tom prilikom poručio da Crna Gora ostaje odlučna na putu evroatlantske budućnosti, dobrosusjedskih odnosa i multilateralizma.

Kazao je kako je uvjeren da će pristupanje Crne Gore EU, kao i cijelog regiona Zapadnog Balkana, dodatno ojačati našu međunarodnu poziciju i omogućiti trajni mir i prosperitet, prenose “Vijesti”.

On je u obraćanju poručio da ovogodišnja tema Generalne debate oslikava ključni izazov koji se nalazi pred Ujedinjenim nacijama – ponovnu izgradnju povjerenja i globalne solidarnosti i kazao da se ovim ubrzavaju aktivnosti na Agendi održivog razvoja 2030. Kazao je i da trenutna geopolitička kriza predstavlja ozbiljan izazov međunarodnom miru i bezbjednosti i alarmantan pokazatelj potrebe povratka na odredbe Povelje UN-a i civilizacijske vrijednosti na kojima počiva svjetski poredak zasnovan na pravilima.

„Potvrđujem i ponavljam snažnu podršku i posvećenost Crne Gore ciljevima i principima Ujedinjenih nacija – posebno u vremenima poput ovih kada su globalno jedinstvo i solidarnost prijeko potrebni. Da bismo efikasno rješavali globalne probleme, potrebno nam je mudro liderstvo. Umjesto da se ujedinimo u zajedničkim naporima, najčešće dijelimo samo zajedničke brige. Ipak, jedini način da se izborimo sa rasprostranjenim krizama je da djelujemo ujedinjeno“, kazao je Milatović, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika.

Ocijenio je da su građani Crne Gore na nedavnim izborima jasno rekli da žele promjene i time dali nivo podrške bez presedana za “novu eru demokratskog razvoja” naše zemlje.

„Stoga, ni malo ne sumnjam kada je u pitanju politički pravac koji naši građani žele da vide: jačanje vladavine prava, razvoj prosperiteta, osiguranje društvene kohezije i jednakih mogućnosti. Veoma sam svjestan koliko su ovi ciljevi bitni za očuvanje naše mlade demokratije i slobode, posebno u vrijeme kada procesi de-demokratizacije postaju sve očigledniji širom svijeta. Dozvolite mi da posebno istaknem važnost vladavine prava kao ključa za otvaranje ekonomskog potencijala i poboljšanje životnog standarda. Izgradnja istinski demokratskih i nezavisnih institucija je ključna na tom putu. Stoga smo posvećeni nultoj toleranciji na korupciju i organizovani kriminal. Da bismo bolje ostvarili naše šire političke ciljeve, našu spoljnu politiku zasnivamo na tri stuba: ubrzanju naše integracije u Evropsku uniju, daljem jačanju kredibiliteta Crne Gore kao članice NATO-a, i njegovanju najboljih mogućih odnosa sa svim našim susjedima na Balkanu“, naveo je Milatović.

Kazao je da je Crna Gora posvećena očuvanju trajnog mira na Balkanu, zbog čega je mandat započeo jačanjem prijateljstva sa balkanskim susjedima.

„Intenzivirali smo i razgovore sa Evropskom unijom i na taj način opsežno elaborirali potrebu što bržeg pristupanja Crne Gore EU, kao najboljeg mogućeg signala za sve ostale zemlje aspirante da je EU perspektiva još živa. Prateći ove principe, u periodu od četiri mjeseca mog mandata, otvorili smo značajan dijalog sa civilnim društvom i ranjivim zajednicama, sa ciljem da težimo i na kraju postignemo istinski inkluzivno društvo u kojem niko neće biti ostavljen po strani. Moj cilj je stvaranje ambijenta jednakih mogućnosti u kome životni uspjeh prije svega određuju obrazovanje i vrijedni rad. To je moja priča, za koju vjerujem da može postati priča Crne Gore“, rekao je predsjednik Milatović.

On je potvrdio jasan stav Crne Gore u osudi, kazao je, ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije kao i čvrstu podršku države Ukrajini.

„Osim što je razorio Ukrajinu, ovaj rat je izazvao energetsku, prehrambenu i finansijsku krizu koja je posebno nanijela štetu najnerazvijenijim zemljama svijeta. U tom pogledu, i u skladu sa Poveljom UN i usvojenim rezolucijama Generalne skupštine, dijelimo želju za sveobuhvatnim, pravednim i trajnim mirom u Ukrajini“, poručio je predsjednik.

Ponovio je da je Crna Gora čvrsto opredijeljena i odlučna da aktivno i konstruktivno doprinosi i podržava kolektivne napore za očuvanje mira i bezbjednosti u svijetu i pozdravio „Novu agendu za mir“, kojom je generalni sekretar postavio kamen temeljac obnove novog međunarodnog sistema zasnovanog na povjerenju i solidarnosti.

„Crna Gora ostaje odlučna na putu evroatlantske budućnosti, dobrosusjedskih odnosa i multilateralizma. Cijeneći ovu činjenicu, pokrenuli smo kandidaturu za poziciju nestalne članice u Savjetu bezbjednosti UN za period od 2026. do 2027. godine. Kao evropska država, ne samo geografski, već, što je još važnije, u smislu vrijednosti i načela, uvjereni smo da će pristupanje Crne Gore EU, kao i cijelog regiona Zapadnog Balkana, dodatno ojačati našu međunarodnu poziciju i omogućiti trajni mir i prosperitet. Dakle, ulazak Crne Gore u EU je priča značajna ne samo za samu Crnu Goru, već bi pružila pozitivan primjer svim zemljama aspirantima sve od Balkana do istoka Evrope, da je proširenje EU živo i još uvijek moguće“, zaključio je predsjednik Milatović.

Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Idi na VRH
error: Content is protected !!