Uzdrmali ga rezultati novih anketa: Joe Biden odustaje od Bijele kuće?

“Ako građani ovaj put budu glasali prema karakteru i temperamentu kandidata, Biden ima osjetnu prednost. Međutim, ako budu vođeni rezultatima i ponuđenim reformama, Trump bi mogao pobijediti”, objasnio je republikanski strateg Tony Fabrizio koji je, u saradnji s demokratskim kolegom Michaelom Bocianom, sproveo ovu anketu

Čak 73 odsto Amerikanaca, i to bez obzira na ideološku opredijeljenost, smatra da je 80-godišnji predsjednik Joe Biden prestar za još jedan mandat u Bijeloj kući. Štaviše, taj  stav je rasprostranjen i u ljevici jer ga dijeli dvije trećine registrovanih demokrata. Zanimljivo da je samo tri godine mlađi Donald Trump “prestar za još jedan mandat na čelu zemlje”, drži bitno manjih 47 odsto ispitanika.

Rezultati su to ankete WSJ koja je trenutnim favoritima za stranačku nominaciju zadala velike glavobolje jer se nijedan od sada najizglednijih kandidata na predsjedničkim izborima 2024. nema s puno toga pohvaliti.

Ono što bi Bidenov tim ponajviše trebalo zabrinuti jeste činjenica da Trump bilježi prednost od čak 11 odsto u kontekstu odgovora na pitanje “koji je predsjednik tokom mandata ostvario bolje ekonomske rezultate”.

“Ako građani ovaj put budu glasali prema karakteru i temperamentu kandidata, Biden ima osjetnu prednost. Međutim, ako budu vođeni rezultatima i ponuđenim reformama, Trump bi mogao pobijediti”, objasnio je republikanski strateg Tony Fabrizio koji je, u saradnji s demokratskim kolegom Michaelom Bocianom, sproveo ovu anketu.

MRTVA TRKA

U hipotetskom revanšu 2024. vremešni tandem predsjedničkih kandidata vodi mrtvu utrku za 46 odsto. Pozitivno mišljenje o trenutnom predsjedniku ima samo 39 odsto ispitanika, dok ih tek 42 odsto odobrava način na koji vodi državu. S druge, pak, strane, 57 odsto Amerikanaca smatra da država pod njegovom administracijom ide u krivom smjeru.

Daleko najgoru ocjenu Biden je dobio u kontekstu nošenja s inflacijom, rastućim troškovima života i rješavanjem krize na granici s Meksikom. Čak 63 odsto ispitanika, nezavisno o stranačkoj pripadnosti, smatra da administracija 46. predsjednika nema adekvatan odgovor na te izazove.

Amerikanci nisu zadovoljni ni odnosom koji je Bidenova vlada gradila s Pekingom, kao ni ulogom SAD-a u ratu u Ukrajini. Međutim, ni Donaldu Trumpu ne cvjetaju ruže. Ispitanici su bivšeg, opozvanog i optuženog predsjednika ocijenili kao manje iskrenog, a većina ih je oštro osudila poteze na koje se odlučio nakon poraza na izborima 2020, zbog kojih su protiv njega i pokrenuti federalni i državni sudski procesi.

“Birači očajnički traže promjenu, ali nijedan od trenutno dva najizglednija kandidata im tu promjenu ne nudi”, rekao je Bocian, demokratski strateg koji je sproveo ovo ispitivanje WSJ.

Elizabeth Bankson, 56-godišnja učiteljica iz okruga Winston-Salem u Sjevernoj Karolini, registrovana je demokratkinja koja je redakciji WSJ priznala da je 2020. glasala za Bidena.

“BIDEN JE PUNO POSTIGAO”

Smatra da je trenutni predsjednik puno postigao, pogotovo u domeni infrastrukture i ostalih izazova, ali ističe kako bi voljela da 2024. ima drugu opciju osim njega.

“Uzrok tome su njegove godine, bez sumnje. Odradio je korektan posao, hvala mu na tome, ali neko ko ima punih 80 godina ne bi trebao tražiti novo radno mjesto jer je u visokom riziku, kako fizički, tako i psihički, da uskoro nešto pođe po zlu”, izjavila je Bankson, dodavši ba bi u hipotetičkom okršaju Bidena i Trumpa “bez trunke sumnje ipak glasala za Bidena”.

Međutim, godine trenutnog predsjednika postaju sve veći uteg njegovoj kampanji. Toga je svjestan i on sam zato što u svakom govoru koji održi u javnosti ne propušta istaknuti kako one nose i određene adute, poput mudrosti i iskustva.

Franklin Foer, autor biografije Joea Bidena, za The Guardian je komentarisao da ga “ne bi pretjerano iznenadilo da predsjednik odustane od kampanje već do kraja ove godine”.

“Čujte, nisam stručnjak za gerijatriju, no ne bih bio previše šokiran da se situacija tako odvije” rekao je, prenosi “Jutarnji list”.

“Iznenadilo me kada sam primijetio da se većina sastanaka i javnih događaja uvijek odvija prije 10 ujutro, jer ga u popodnevnim satima uhvati snažan umor koji nijedna tableta ili plan tjelesnih vježbi ne može sakriti. Čak mi je i tokom naših brojnih privatnih razgovora često znao reći da je baš jako umoran”, stoji u Foerovoj iščekivanoj knjizi.

KO ĆE GA ZAMIJENITI?

Pitanje svih pitanja ostaje ko bi ga u tom slučaju mogao zamijeniti među demokratama ako dosad, zbog svojevrsne stranačke stege, niko suvisao nije bacio rukavicu u ring i izazvao vremešnog Bidena slijeva? Marianne Williamson i Robert Kennedy Jr. koji jesu, naime, nisu suvisli kandidati.

Najlogičnijim se izborom nameće potpredsjednica Kamala Harris koja bi bila sjajan kontrast trenutno najizglednijem kandidatu desnice Donaldu Trumpu. Osobito ako u obzir uzmemo činjenicu da je ona iskusna i britka tužiteljka, a Trump će u kampanju ući s nekoliko paralelnih sudskih sporova.

Među drugim kandidatima čija imena treba spomenuti, jer su se istakli tokom kampanje 2020, jesu Bidenov ministar infrastrukture Pete Buttigieg, guverner Kalifornije Gavin Newsom, ali i Elizabeth Warren, Amy Klobuchar i Stacey Abrams.

No, preostaje vidjeti koliko bi demokratama političke štete zadalo eventualno povlačenje inicijalnog kandidata iz trke u već prilično poodmakloj fazi kampanje. Jer, kako uvjeriti građane da upravo vi imate plan za njihovo bolje sutra ako se aktuelni predsjednik vaše stranke u ključnoj fazi predomisli i odustane?

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!