Izašao novi, deveti broj „Identiteta”, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore

Novi broj otvara posthumno objavljen tekst Lusije Danice Petričević, tragično preminule potomkinje crnogorskih iseljenika iz Argentine. Iz Južne Amerike su i prilozi Klaudije Vuksanović iz Bolivije i Marije Karmen Kapetinić iz Lime, glavnog grada Perua

Iz štampe je izašao deveti broj „Identiteta”, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

Novi broj otvara posthumno objavljen tekst Lusije Danice Petričević, tragično preminule potomkinje crnogorskih iseljenika iz Argentine. Iz Južne Amerike su i prilozi Klaudije Vuksanović iz Bolivije i Marije Karmen Kapetinić iz Lime, glavnog grada Perua.

Diplomata Dejan Vuković je autor teksta o rodoljublju crnogorskih iseljenika u Njemačkoj, Zoran Đukanović piše o položaju i organizaciji crnogorske zajednice u Republici Albaniji, a iz Bosne i Hercegovine dr Milan Gašović nam donosi priču o davnim sponama Mostara i Crne Gore.

Mg Milo Radulović iz Estonije piše o preduzetništvu u toj najdigitalnijoj državi na svijetu, a Gordan Stojović o Afroamerikancu Solu Butleru, nosiocu Danilovog ordena za nezavisnost, dok Miodrag Bajković analizira položaj, značaj i budućnost crnogorskoj jezika.

Iz Srbije istoričarka umjetnosti Iva Leković daje prikaz stvaralačkog opusa slikara Zvonka Pavličića, a Nenad Stevović objavljuje tekst pisma koje je Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš” uputilo Venecijanskoj komisiji uoči referenduma u Crnoj Gori.

Rubrika Arhiv nam donosi dokument o dodjeli Danilovog ordena prijatelju Crne Gore iz argentinskog grada Rosario. Iz književnosti je objavljena pripovijetka „Evanđelje slobode” Srđe Martinovića, kao i esej „Među stijenama”, Bogića Sekulovića iz Beograda.

U rubrici Poezija kolonista čitamo „Poemu o seobi” Radovana Stevovića, u rubrici Poezija stranaca o Crnoj Gori objavljena je „Crnogorska pjesma” francuskog pjesnika Žerara de Nervala, a u dijelu crnogorske emigrantske poezije pjesma „Oj sokoli” Sekule Drljevića.

Predstavljeno je i reprint izdanje zbirke poezije „Ponos života”, Nikole Petanovića, koja je izdata na Cetinju na stogodišnjicu prvog objavljivanja u San Francisku. Tu su i prilozi sa proslave Dana državnosti Crne Gore u Srbiji i Argentini.

Časopis Identitet izlazi periodično i standardno na 88 strana, izdavač je „Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!