Omeragić: “Manjine ne žele za sebe da uzmu ništa osim onoga što im pripada”

Iz BS poručuju da su netačni navodi pojedinih medija da manjine traže i potpredsjedničke funkcije sa nadležnostima za vanjsku politiku i bezbjednost

Tokom neformalnih razgovora o formiranju nove vlade prethodnih dana nije bilo govora o raspodjeli resora, kažu u Bošnjačkoj stranci, demantujući pisanje pojedinih medija da manjinske partije traže 40 odsto mjesta u budućoj izvršnoj vlasti. Iz Bošnjačke stranke poručuju da manjine ne žele da uzmu za sebe ništa osim onoga što ima pripada, piše rtcg.me.

Programska načela buduće vlade prethodnih dana bila su glavna tema neformalnih razgovora između predstavnika manjinskih partija, Pokreta Evropa sad i Demokrata o formiranju izvršne vlasti, kažu u Bošnjačkoj stranci.

Zato poručuju da su netačni navodi pojedinih medija da manjine traže i potpredsjedničke funkcije sa nadležnostima za vanjsku politiku i bezbjednost.

“Mi u Bošnjačkoj stranci smatramo da je to na neki način crtanje mete manjinskim narodima i partijama u Crnoj Gori, koje se javnosti žele predstaviti kao one partije koje žele da za sebe uzmu najveći dio kolača. I ja zaista želim da pošaljem jasnu poruku manjine ne žele za sebe da uzmu ništa osim onoga što im pripada”, kazao je za TVCG Adel Omeragić, portparol Bošnjačke stranke.

A koji resori bi kojoj partiji mogli pripasti još je rano govoriti, navode u Bošnjačkoj stranci.

Prema sadašnjoj projekciji buduća vlada trebalo bi da ima 26 članova, premijera, četiri potredsjednika od kojih bi jedan bio i ministar jednog od 22 resora.

“Nakon što se ispune ovi formalni uslovi i proglase konačni rezultati izbora i kada budemo imali ime mandatara možemo razgovarati o potencijalnim resorima. Još uvijek je rano pričati o resorima i mjestima u vladi”, kazao je Omeragić.

Nova 44. Vlada za sada ima podršku 41 poslanika, ali bi taj broj mogao biti i veći, ističu u Bošnjačkoj stranci.

Na pitanje ko bi od ostalih partija Bošnjacima bio prihvatljiv partner u Vladi kažu da neće biti kočničari u pregovorima i poručuju da će dati svoj doprinos da se što prije formira evropska vlada.

“Za stabilnost buduće vlade bilo bi dobro da taj broj ne bude tačno 41, možemo razgovarati od 43 ili 46 poslanika, ali sve ja na onome koji bude dobio mandat od predsjednika države. Kada se steknu uslovi onda ćemo moći da govorimo o potencijalnim imenima drugih partija”, poručio je Omeragić.

Od drugih partija, učesnika neformalnih pregovora, danas nije bilo moguće dobiti izjavu. Iz pokreta Evropa sad, koji je na izborima 11. juna osvojio najviše mandata, kazali su za TVCG da se neće oglašavati do proglašenja konačnih rezultata izbora kada će početi i zvanični pregovori o sastavu Vlade.

Foto: Adel Omeragić (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!