Njujork tajms: Američki obavještajni analitičari sumnjaju da Rusija stoji za rušenja brane u Hersonu

Nakon što su ukrajinske vlasti objavile snimak razgovora Rusa za koji tvrde da je dokaz da ruske snage stoje iza rušenja brane, BBC je objavio da postoje mogući dokazi o eksploziji

Američki špijunski sateliti uočili su da je na brani Kahovka došlo do eksplozije prije nego što se ona srušila, objavio je danas Njujork tajms.

Međutim, američki obavještajci i dalje ne znaju ko je izazvao uništenje brane, niti kako se to tačno dogodilo.

Američki obavještajni analitičari sumnjaju da Rusija stoji za rušenja brane, rekao je neimenovani visoki zvaničnik, međutim naglasio je da obavještajne agencije još nemaju čvrste dokaze o tome ko je odgovoran.

Sagovornik Njujork tajmsa ne isključuje mogućnost da su prethodno oštećenje brane ili rastući pritisak vode mogli da doprinesu urušavanju, ali američki zvaničnici vjeruju da je eksplozija, bilo namjerna ili slučajna, vjerovatni uzrok.

Nakon što su ukrajinske vlasti objavile snimak razgovora Rusa za koji tvrde da je dokaz da ruske snage stoje iza rušenja brane, BBC je objavio da postoje mogući dokazi o eksploziji.

Seizmički signali zabilježeni u Bukovini u Rumuniji, 620 km od Nove Kahovke, ukazuju na to da se u utorak u 2:54 dogodila eksplozija.

Norsar, norveška seizmološka agencija koja je analizirala signale, kaže da se vrijeme i lokacija poklapaju sa urušavanjem brane.

Štaviše, samo veoma velika količina eksploziva mogla je da proizvede signal detektovan toliko daleko, kaže dopisnik BBC-ja za svjetske poslove Pol Adams.

Ruske i ukrajinske vlasti se međusobno optužuju za granatiranje brane u Hersonu koje je dovelo do poplava, zbog kojih je na hiljade ljudi ostalo bez svojih domova, dok su stotine hiljada njih ostale bez normalnog pristupa vodi za piće, piše “Blic”.

Foto: Printscreen

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!