Američka vojska objavila snimak incidenta: Kineski razarač siječe put američkom brodu u Tajvanskom moreuzu (VIDEO)

Tokom prolaska, kineski razarač sa vođenim projektilima pretekao je USS Chung-Hoon na njegovoj lijevoj strani, a zatim je skrenuo preko njegovog pramca na udaljenosti od oko 140 metara, prema američkoj indo-pacifičkoj komandi. Američki razarač je držao kurs, ali je smanjio brzinu na 10 čvorova “da bi izbjegao sudar”, saopštila je vojska

Američka vojska objavila je video snimak incidenta u Tajvanskom moreuzu, u kom se vidi kako je brod kineske mornarice oštro presjekao put američkom razaraču, primoravajući ga da uspori kako bi izbjegao sudar.

Incident se dogodio u subotu dok su američki razarač USS Chung-Hoon i kanadska fregata HMCS Montreal obavljali takozvani tranzit “slobode plovidbe” kroz moreuz između Tajvana i kontinentalne Kine.

Tokom prolaska, kineski razarač sa vođenim projektilima pretekao je USS Chung-Hoon na njegovoj lijevoj strani, a zatim je skrenuo preko njegovog pramca na udaljenosti od oko 140 metara, prema američkoj indo-pacifičkoj komandi. Američki razarač je držao kurs, ali je smanjio brzinu na 10 čvorova “da bi izbjegao sudar”, saopštila je vojska.

Na snimku, objavljenom u ponedjeljak, vidi se kako kineski brod presijeca tok američkog, a zatim se ispravlja kako bi krenuo da plovi u paralelnom pravcu.

Indo-pacifička komanda saopštila je da su te akcije prekršile pomorska pravila bezbjednog prolaza u međunarodnim vodama.

Kineski brod nije pokušao sličan manevar na kanadskoj fregati koja je plovila iza američkog razarača, prenosi “Kurir”.

SAD su nedavno optužile Kinu da je takođe izvela „nepotrebno agresivan manevar“ u vazduhu, rekavši da je kineski borbeni avion J-16 krajem prošlog mjeseca preletio direktno ispred nosa američkog izviđačkog aviona iznad Južnog kineskog mora.

Foto: Printscreen/The Guardian

Idi na VRH
error: Content is protected !!