Ukrajina: Poginuo Arman Soldin, reporter AFP-a iz Sarajeva

“Ukrajinski video koordinator AFP-a Arman Soldin ubijen je u utorak od raketne vatre u blizini Chasiv Yara u istočnoj Ukrajini”, rekli su novinari AFP-a koji su svjedočili incidentu. Napad se dogodio oko 16:30 (13:30 GMT) na periferiji grada u blizini Bakhmuta, epicentra borbi u istočnoj Ukrajini nekoliko mjeseci. Na tim AFP-a pucano je raketama “Grad” dok su bili sa grupom ukrajinskih vojnika. Tridesetdvogodišnji Soldin poginuo je kada je raketa pogodila mjesto gdje je ležao. Ostatak ekipe bio je nepovrijeđen”, saopštio je AFP

AFP je objavio tužnu vijest za javnost u Bosni i Hercegovini, ali i cijelu novinarsku zajednicu. Arman Soldin, reporter i snimatelj AFP-a koji je iz Sarajeva, poginuo je izvještavajući iz istočne Ukrajine.

“Ukrajinski video koordinator AFP-a Arman Soldin ubijen je u utorak od raketne vatre u blizini Chasiv Yara u istočnoj Ukrajini”, rekli su novinari AFP-a koji su svjedočili incidentu. Napad se dogodio oko 16:30 (13:30 GMT) na periferiji grada u blizini Bakhmuta, epicentra borbi u istočnoj Ukrajini nekoliko mjeseci. Na tim AFP-a pucano je raketama “Grad” dok su bili sa grupom ukrajinskih vojnika. Tridesetdvogodišnji Soldin poginuo je kada je raketa pogodila mjesto gdje je ležao. Ostatak ekipe bio je nepovrijeđen”, saopštio je AFP.

Rođen u Sarajevu, Soldin je bio francuski državljanin. Počeo je, prenosi N1 BiH, da radi za AFP kao pripravnik u dopisništvu u Rimu 2015, a kasnije je angažovan u Londonu. Bio je dio prvog tima AFP-a koji je poslat u Ukrajinu nakon početka ruske invazije 24. februara 2022, a stigao je sljedećeg dana. Soldin je od septembra živio u Ukrajini, vodeći izvještavanje tima i redovno putujući na prve linije borbi na istoku i jugu.

Soldin je nedavno i bio gost u emisliji “Novi dan” Televizije N1, gdje je govorio o svom radu u Ukrajini.

Foto: Arman Soldin (afpphoto Instagram)

Idi na VRH
error: Content is protected !!