Tramp proglašen krivim za seksualno zlostavljanje E Jean Carroll, mora da plati odštetu

Presuda je pročitana u saveznom sudu na Manhattanu u utorak poslijepodne, samo nekoliko sati nakon što su porotnici počeli vijećati nakon sedmodnevnog suđenja

Donald Trump seksualno je zlostavljao književnicu E Jean Carroll 1990-ih, a zatim je oklevetao označivši je lažljivicom, presudila je porota Sjedinjenih Američkih Država.

Presuda je pročitana u saveznom sudu na Manhattanu u utorak poslijepodne, samo nekoliko sati nakon što su porotnici počeli vijećati nakon sedmodnevnog suđenja.

Carroll je optužila bivšeg predsjednika, koji se kandidovao za reizbor 2024. godine, da je seksualno napastvovao u robnoj kući u New Yorku sredinom 1990-ih.

Takođe je navela da je Trump oklevetao odbacivši njenu priču ispričanu u memoarima iz 2019. kao “prevaru”.

Devetočlana porota dodijelila je Carroll i približno pet miliona dolara odštete i kaznene štete.

Okružni sudija SAD-a Lewis A. Kaplan čitao je uputstva o zakonu poroti od devet članova oko sat vremena prije nego što je vijeće počelo raspravljati o optužbama za zlostavljanje i klevetu.

Deveteročlana porota utvrdila je da bivši predsjednik nije silovao Carroll, ali su ga proglasili odgovornim za seksualno zlostavljanje i klevetu, objavili su The New York Times, CNN i druge američke novinske kuće.

Budući da je ovo bio građanski slučaj, Trump se ne suočava s krivičnim posljedicama.

Trump nije prisutvovao izricanju presude. Njegov advokatski tim nije iznio odbranu, već se kockao da će porotnici zaključiti da Carroll nije uspjela da iznese uvjerljiv slučaj.

“Ono što je E Jean Carroll ovdje učinila je uvreda pravdi. Ona je zloupotrijebila ovaj sistem podnošenjem lažne tužbe za, između ostalog, novac, status, političke razloge”, rekao je Trumpov advokat Joe Tacopina tokom završnih riječi ove sedmice.

Advokatica E Jean Carroll Roberta Kaplan u ponedjeljak je rekla da je vidjela snimak Access Hollywood iz 2005. u kojem Trump kaže da mu žene dopuštaju da ih “zgrabi za p…u” ojačao iskaze Carroll i drugih žena koje optužuju Trumpa za seksualni napad.

“Na snimku je priznao da je radio upravo one stvari koje su nas dovele ovdje u ovu sudnicu”, rekla je Kaplan u svojoj završnoj riječi u ponedjeljak.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!