Kristofer i Jovana su jedini Amiši u Srbiji: Iz SAD došao na djedovinu, imaju 40 ovaca i obrađuju 40 ha zemlje (VIDEO)

Kristof je postao Amiš nakon što je deset godina proveo živeći u toj zajednici u SAD-u. Usvojio je njihov način života i sistem vrijednosti kojeg se danas pridržavaju on i njegova supruga Jovana, koja je rođena u Srbiji. Njih dvoje žive od zanata, poljoprivrede i stočarstva. Siju kukuruz, djetelinu, pšenicu…

U Srbiji živi porodica Amiša.

Riječ je o porodici Petrović koja živi u selu Mali Drenovac. Tamo žive u skladu s amiškim običajima.

Iako se rodio u Americi, Kristofer Petrović je porijeklom iz Srbije, a danas na porodičnom imanju koje je naslijedio od dede sa suprugom Jovanom čuva četrdesetak ovaca i obrađuje osam hektara zemlje.

Kristof je postao Amiš nakon što je deset godina proveo živeći u toj zajednici u SAD-u.

Usvojio je njihov način života i sistem vrijednosti kojeg se danas pridržavaju on i njegova supruga Jovana, koja je rođena u Srbiji. Njih dvoje žive od zanata, poljoprivrede i stočarstva. Siju kukuruz, djetelinu, pšenicu…

Foto: Printscreen/RTS (Kvadratura kruga)

“Bio sam u amiškoj zajednici, ali nisam mogao kupiti zemlju. Molio sam Boga da mi da zemlju da je obrađujem i on mi ju je dao u Srbiji. Imam srpsko porijeklo od oca. Stalno su pričali o Srbiji. Moj deda je došao u Ameriku 1912. godine i nikad se nije vratio”, rekao je Kristofer.

Iako je Amiš, koristi neke benefite tehnologije.

U svom poslu koristi solarne panele, mobitel, pa čak i dron. Odlučio je da postane Amiš nakon što je gledao oca kako radi po 60 sati sedmično. Kristoferu se taj život nije svidio.

“Moj otac nije radio ništa za mene. Ničemu praktičnom me nije naučio. Ja sam završio teologiju. Amiši su pametni i bez škole, to je pamet preko iskustva”, kaže.

Njegova supruga Jovana završila je muzičku akademiju.

“Žene nose kape, kecelju kojom pokrivaju prednji dio tijela, ne nose pantalone, samo jednobojne haljine. Ne šminkaju se i ne nose nakit”, objasnila je Jovana, koja prije susreta s Kristoferom nije znala kako žive Amiši.

Danas se brine o porodici i podržava supruga. U Srbiji su zadovoljni, ali kažu da im neke stvari ipak smetaju.

“Dolaze ljudi i uvijek imaju neki komentar za kućni plac, za djecu, za ogradu… To mi se ne sviđa”, priznao je Kristofer, a prenio Index.hr.

Foto: Printscreen/RTS (Kvadratura kruga)

Idi na VRH

error: Content is protected !!