U povjerljivim dokumentima razotkrivena velika Orbanova tajna, a u glavnoj ulozi je – Hrvatska!

Jedan od dokumenata koji su procureli detaljno opisuje plan ukrajinskih pilota da doniranim helikopterima lete iz Hrvatske u Ukrajinu “kroz mađarski vazdušni prostor”. Ako je tačna, budući da u Politicu nisu uspjeli provjeriti istinitost dokumenata, informacija pokazuje ne samo da Mađarska pušta oružje kroz njeno nebo već je u suprotnosti s medijskim izvještajima koja kazuju da će helikopteri biti prebačeni kopnom ili letovima preko Poljske. Mađarski i hrvatski zvaničnici nisu odgovorili na zahtjeve za komentar

“Američki dokumenti pokazuju da Mađarska – koja ima malu granicu s Ukrajinom – možda potajno dopušta saveznicima da koriste njezin vazdušni prostor za premještanje oružja prema bojnom polju uprkos obećanjima da će zabraniti takve transfere”, objavio je portal Politico. Ali, puno je zanimljivije to što se ovdje u dokumentima koji su procureli prvi puta spominje Hrvatska, kao jedna od brojnih država koje Ukrajini pružaju vojnu pomoć.

Jedan od dokumenata koji su procureli detaljno opisuje plan ukrajinskih pilota da doniranim helikopterima lete iz Hrvatske u Ukrajinu “kroz mađarski vazdušni prostor”. Ako je tačna, budući da u Politicu nisu uspjeli provjeriti istinitost dokumenata, informacija pokazuje ne samo da Mađarska pušta oružje kroz njeno nebo već je u suprotnosti s medijskim izvještajima koja kazuju da će helikopteri biti prebačeni kopnom ili letovima preko Poljske. Mađarski i hrvatski zvaničnici nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Politico se ovdje referira na članak iz Jutarnjeg lista, koji je prvi objavio kako je dolazak UH-60M Black Hawk u Hrvatsku omogućio penzionisanje dijela flote Mi-8 Hrvatskog ratnog aviona 2022. Zbog toga je Hrvatska odlučila da će 14 svojih helikoptera uskoro biti prebačeno u Poljsku na isporuku ukrajinskim oružanim snagama.

Jutarnji list je otkrio kako su pomenuti helikopteri trenutno na remontu u Avio-tehničkom centru Velika Gorica, u neposrednoj blizini Aerodroma Franjo Tuđman/Zagreb ili u Vojnoj bazi Pleso.

U članku koji citira Politico navodi se kako su “hrvatske novine donijele i nekoliko detalja: Helikopterima su skinute hrvatske oznake, polovina helikoptera biće prebačena u dijelovima cestom te da će ostalih sedam helikoptera odletjeti u Poljsku kako bi bili prebačeni u Ukrajinu”.

Izvor “Jutarnji list”

Foto: Ilustracija (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!