“Gle, zlatni Tatarski”: Procurio uznemirujući snimak atentata na ruskog vojnog blogera

Trenutak eksplozije snimljen je i objavljen na društvenim mrežama. Tatarski je bio vidno oduševljen bistom, rekao je: “Gle, zlatni Tatarski”, ali nekoliko trenutaka poslije aktivirala se eksplozivna naprava. Takođe, na snimku se vidi i Trepova koje je sjedjela u blizini

Ruski istražitelji u utorak su optužili 26-godišnju Darju Trepovu za terorizam zbog ubistva proratnog vojnog blogera Vladlena Tatarskog u eksploziji bombe u Sankt Peterburgu.

Tatarski, pristalica ruske vojne kampanje u Ukrajini, pravog imena Maxim Fomin, ubijen je u nedjelju u eksploziji u kafiću u kojem je trebao govoriti o iskustvima ratnog izvjestioca u zoni borbenih učinaka u istočnoj Ukrajini, piše “Jutarnji list”.

Trenutak eksplozije snimljen je i objavljen na društvenim mrežama. Tatarski je bio vidno oduševljen bistom, rekao je: “Gle, zlatni Tatarski”, ali nekoliko trenutaka poslije aktivirala se eksplozivna naprava. Takođe, na snimku se vidi i Trepova koje je sjedjela u blizini.

Istražni komitet za teška kaznena djela saopštio je da je Trepova optužena za počinjenje “terorističkog čina organizirane grupe koji je prouzrokovao namjernu smrt”. Dodali su da je postupala prema uputstvima ljudi koji djeluju u ime Ukrajine.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da je ubistvo istaknutog ratnog blogera “teroristički čin” i da postoje dokazi da je s tim povezana Ukrajina. Optužio je Kijev da je upleten u ubistvo u saradnji s pristalicama ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u zatvoru.

Kafić u kojem se dogodilo ubistvo vlasništvo je vođe Wagnera, Jevgenija Prigožina, koji međutim smatra da je za ubojstvo odgovorna grupa radikala, a ne Kijev.

Mediji, među kojima je i državna agencija Tass, navode da je Daria Trepova osumnjičena da je na skup donijela bombu skrivenu u kipu koji je predat blogeru.

Trepova je prebačena iz Sankt Peterburga u Moskvu. Tužioci bi u utorak trebali zatražiti od okružnog suda Basmanni da je zadrži u pritvoru prije suđenja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je posmrtno odlikovao Tatarskog. “Za hrabrost i odvažnost iskazanu u obavljanju svojih profesionalnih dužnosti, vojni dopisnik Fomin, Maksim Jurijevič (Vladlen Tatarski) posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost”, stoji u odluci.

Prije Tatarskoga ubijena je Darja Dugina, kći istaknutog ultranacionaliste, u eksploziji automobila u blizini Moskve prošlog avgusta.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!