UNIMOD upozorava: Jakupi uticao na birače iz dijaspore da ne glasaju na izborima, ako nastavi podnijećemo krivičnu prijavu

“Zloupotrebljavajući službeni položaj pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom, imenovani Jakupi je u istoj emisiji davao političke sudove u namjeri da obeshrabri pripadnike dijaspore sa pravom glasa da vrše svoje pravo glasanja, te da na taj način pribavi korist kandidatu Pokreta Evropa sad na predstojećim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, Jakovu Milatoviću, kojeg podržava Jakupijeva Stranka pravde i pomirenja (SPP). Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina”, piše u saopštenju

Ujedinjena Crnogorska dijaspora (UNIMOD) iz Njemačke, Turske, Kanade, Australije, BiH, Vojvodine, Novog Zelanda, Luksemburga, SAD-a i Švajcarske uputila je vršiocu dužnosti pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom Arbenu Jakupiju javno upozorenje prije podnošenja krivične prijave zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo iz glave 16 Krivičnog zakonika Crne Gore – Krivična djela protiv izbornih prava, a u sticaju sa krivičnim djelom iz člana 186. Povreda slobode opredjeljenja pri glasanju; i da je počinio krivično djelo iz glave 34 Krivičnog zakonika Crne Gore – Krivična djela protiv službene dužnosti, a u sticaju sa krivičnim djelom iz člana 416. Zloupotreba službenog položaja.

“Dana 22.03.2023. godine, koristeći internet portal Televizije Vijesti d.o.o iz Podgorice, Trg nezavisnosti bb, u emisiji u video formatu koja se nalazi na URL: https://www.vijesti.me/tv/emisije/648919/jakupi-poziv-dijaspori-da-glasa-u-drugom-krugu-je-zloupotreba-iseljenici-se-u-velikoj-vecini-nece-odazvati, u svojstvu službenog lica Uprave za saradnju sa dijasporom, imenovani Jakupi je uticao na birače iz dijaspore da ne vrše pravo glasanja na predstojećim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, čime je počinio krivično djelo za koje je zaprijećena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine. Zloupotrebljavajući službeni položaj pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom, imenovani Jakupi je u istoj emisiji davao političke sudove u namjeri da obeshrabri pripadnike dijaspore sa pravom glasa da vrše svoje pravo glasanja, te da na taj način pribavi korist kandidatu Pokreta Evropa sad na predstojećim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, Jakovu Milatoviću, kojeg podržava Jakupijeva Stranka pravde i pomirenja (SPP). Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina”, piše u saopštenju.

Ukoliko se, kako su kazali, nastavi nezakonit uticaj na birače iz dijaspore da ne vrše svoje pravo glasanja, odnosno ukoliko se nastave zloupotrebe službenog položaja u smislu iskorištavanja istog za pribavljanje koristi jednom od predsjedničkih kandidata na predstojećim izborima, protiv imenovanog će biti podnesena krivična prijava nadležnom tužilaštvu.

“Da se ne bi nekima davao bespotrebni medijski prostor, mi ovim pismom završavamo sa ovom temom, sve ostalo će ići pravnim putem, a na isprazne prozivke i pokušaje lične promocije pojedinaca, naravno, nećemo reagovati”, kaže se u saopštenju.

Idi na VRH

error: Content is protected !!