Šokantan obrt u priči oko pogubljenog ukrajinskog junaka: “Pa to nije Timofej!”

“Moj brat bi svakako bio sposoban na ovaj se način usprotiviti Rusima”, izjavila je sestra Timofeja Šadure. “Nikad u svom životu nije skrivao istinu i to sigurno ne bi učinio pred neprijateljem”, dodala je

Predstavnici Oružanih snaga Ukrajine potvrdili su da je vojnik s video snimka koji se 6. marta pojavila na društvenim mrežama i prikazuje pogubljenje ukrajinskog vojnika u trenutku dok puši posljednju cigaretu i ruskom ubici, ili ubicama, hladno poručuje ‘Slava Ukrajini!‘, ukrajinski borac iz 163. bataljona 119. zasebne brigade Teritorijalne odbrane Černihivske oblasti Oleksandar Macijevski, a ne Timofej Šadura, kako se izvještavalo dan nakon objave snimka, prenosi ruski nezavisni portal Meduza.

Prema Regionalnoj upravi snaga Teritorijalne odbrane Ukrajine “Sjever”, 30. decembra prošle godine Macijevski je zajedno s četvoricom saboraca učestvovao u borbi s nadmoćnijim ruskim snagama u blizini Soledara. Komunikacija s njima je na kraju bila prekinuta, a pojačanje nije moglo doći zbog jake paljbe.

Mnogo toga, navodi Meduza, još je nepoznato jer su njegovi saborci ili nestali ili mrtvi. Međutim, Macijevskog je prepoznala majka, njegov sin i saborci. Ukrajinski TV kanal Suspilne objavio je i intervju s njegovom majkom, prenio je nezavisni ruski portal The Insider, koji je takođe prenio da su identitet pogubljenog ukrajinskog vojnika kao Oleksandra Macijevskog potvrdile Oružane snage Ukrajine (AFU).

Prije ruske invazije, Macijevski je radio kao električar u Kijevu. Nakon početka rata dragovoljno se prijavio u teritorijalnu odbranu Nižina u Černihivskoj oblasti. Tijelo Macijevskog predato je njegovoj porodici u sklopu razmjene žrtava između Rusije i Ukrajine. Porodica ga je identifikova u kijevskoj mrtvačnici.

Ranije su neki ukrajinski zvaničnici izjavili da je muškarac na snimku drugi ratni zarobljenik, Timofej Šadura, vojnik 30. zasebne mehanizirane brigade nazvane po knezu Konstantinu Ostrožskom, koji je nestao 3. februara 2023.

Ali, piše “Jutarnji list”, istovremeno je novinar Jurij Butusov tvrdio da je na snimku upravo Oleksandar Macijevski.

Radi se o velikom preokretu budući da su ranije i brojni ukrajinski zvaničnici i svjetski mediji objavljivali da se radi o Timofeju Šaduri, a snimku egzekucije vojnika proglasili simbolom ukrajinskog rata. Zabuna je poprimila tolike razmjere da je identitet Šadure potvrdila i njegova sestra, koja je o svemu progovorila i za medije.

“Moj brat bi svakako bio sposoban na ovaj se način usprotiviti Rusima”, izjavila je sestra Timofeja Šadure. “Nikad u svom životu nije skrivao istinu i to sigurno ne bi učinio pred neprijateljem”, dodala je.

Video snimak jezive likvidacije ukrajinskog vojnika munjevito se proširio društvenim mrežama nedugo nakon prve objave. Riječ je, kako ističu brojni stručnjaci, o ratnom zločinu koji prkosi svim pravilima Ženevske konvencije.

Na nemilosrdno smaknuće reagovao je posebnim saopštenjem i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je ukrajinskom narodu obećao hvatanje ratnih zločinaca koji su hladno pogubili ukrajinskog vojnika.

Na snimku se vidi kako jedan ruski vojnik zarobljeniku kaže: “Umri!” te izgovara još nekoliko psovki prije nego ga upuca. Ubica sa snimke – ili više njih – čiji se glasovi čuju u pozadini, još nisu identifikovani.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!