Srbija Ukrajini u tajnosti poslala 3500 raketa!?; Zaharova: ‘Jako smo zabrinuti, neka se Beograd izjasni‘

Prethodno su se u ruskim medijima i na Telegram kanalima pojavili navodi da je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3500 raketa za raketne sisteme “Grad”. Tvrtka Krušik ove nedelje priopćila je da ni na koji način nije povezana s prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine.

Moskva je od Beograda zatražila službeni stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, Marija Zaharova.

– Već smo zatražili od Beograda da se izjasni. Takve izjave ne treba davati ni putem medija, ni preko Telegram kanala, ni kroz curenje informacija, već putem službenog saopštenja stava srbijanske strane – izjavila je Zaharova, a prenosi TASS.

Dodala je da se činjenice moraju otkriti i na osnovi njih donijeti odgovarajući zaključci jer je u pitanju “izuzetno važna tema za bilateralne odnose”.

Zaharova je ranije u četvrtak izjavila da je Moskva duboko zabrinuta zbog navoda o umješanosti Srbije u prodaju oružja Ukrajini.

– Pažljivo pratimo ovu priču. Obratili smo pažnju na nedavnu raspravu o toj temi u skupštini Srbije. Informacija koje kruži, naravno, izaziva našu najdublju zabrinutost – navela je Zahorova u komentaru objavljenom na mrežnim stranicama ministarstva, prenosi N1.

Prethodno su se u ruskim medijima i na Telegram kanalima pojavili navodi da je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3500 raketa za raketne sisteme “Grad”. Fabrika Krušik ove nedjelje psaopštila je da ni na koji način nije povezana s prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine.

Ministar obrane Srbije Miloš Vučević negirao je u ponedeljak da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu, piše N1info.rs.

– Kupuju li privatne kompanije na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju, to je međunarodna trgovina. Za nas to može biti interesantno u obavještajnom smislu, u smislu informacija, a ne zakonske obveze ili regulative – rekao je Vučević u skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje zastupnika oporbe o tom slučaju.

Izvor: Jutarnji.hr

Idi na VRH
error: Content is protected !!