Americi izručen i treći akter milionske prevare: Tamara Dadjan na listi najtraženijih bjegunaca FBI

Američki državljani Ričard Ajvazjan, njegova supruga Marijeta Terabelian i njihova rođaka Tamara Dadjan  osuđeni su u odsustvu na 17, šest i 11 godina zatvora kao dio kriminalne mreže zbog prevare američkog fonda, nakon čega su pobjegli iz zemlje. Za bjeguncima je tragao FBI

Ekstradicija američke državljanke T.D. (40) iz Crne Gore u Sjedinjene Američke Države, koja se nalazila na listi FBI najtraženijih bjegunaca, izvršena je danas na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica, saopštili su iz Uprave policije. Prema saznanjima Portala RTCG, izručena je Tamara Dadjan koja je u SAD tražena zbog milionske prevare.

Kako su naveli u zvaničnom saopštenju, ekstradicija je realizovana shodno rješenju Ministarstva pravde Crne Gore.

“Ekstradicija je realizovana shodno rješenju Ministarstva pravde Crne Gore kojim se dozvoljava izručenje T.D. nadležnim organima Sjedinjenih Američkih Država, radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od deset godina i deset mjeseci zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje sa ciljem izvršenja bankarske prevare i pronevjere, teška krađa identiteta i krivično djelo zločinačko udruživanje sa ciljem pranja novca”, istakli su iz Uprave policije.

Naveli su da je T.D. zajedno sa još dva lica, R.A. (43), M.T. (37) – državljani SAD-a, lišena slobode u februaru 2022. godine u Crnoj Gori na osnovu raspisane međunarodne potjernice NCB Interpola Vašington.

“Ova lica su se nalazila na listi najtraženijih bjegunaca za kojima je tragao FBI. Prilikom lišenja slobode lica u Crnoj Gori, imenovana je posjedovala falsifikovani putni dokument”, kazali su iz policije, prenosi rtcg.me.

Istakli su da je predmetna aktivnost sprovedena od službenika Sektora za borbu protiv kriminala uz asistenciju službenika Posebne jedinice policije i Sektora granične policije danas kada su ovo lice preuzeli službenici američke policije.

Podsjetimo, američki državljani Ričard Ajvazjan, njegova supruga Marijeta Terabelian i njihova rođaka Tamara Dadjan osuđeni su u odsustvu na 17, šest i 11 godina zatvora kao dio kriminalne mreže zbog prevare američkog fonda, nakon čega su pobjegli iz zemlje. Za bjeguncima je tragao FBI.

Ajvazijan i njegova supruga su u Sjedinjenim Državama osnovali više fiktivnih firmi, kako bi iskoristili program pomoći koji je odobrio američki Kongres za pomoć manjim preduzećima u vrijeme korona krize.

Osim trojke koja je pobjegla u Crnu Goru, za izvlačenje novca iz Fonda osuđeni su i brat i supruga Ričarda Ajvazjana.

Bjegunci su sletjeli u Tivat početkom septembra 2021. godine, a uz sebe su tada imali lažne pasoše.

Po dolasku u Crnu Goru Ajvazijan je osnovao firmu “Leon Enterprises” koja je bila registrovana u Porto Montenegru u Tivtu koja mu je poslužila da, u decembru, dobije jednogodišnju boravišnu dozvolu.

Foto: Screenshot/Twitter – FBI Los Anđeles

Idi na VRH
error: Content is protected !!