Trideset godina od zločina u Štrpcima: Skinuta je spomen-ploča posvećena Tomi Buzovu

Buzov, oficir JNA u penziji, jedini od svih putnika pokušao je da spriječi izvođenje 20 Bošnjaka iz voza 27. februara 1993. godine u mjestu Štrpce kod Višegrada. Zato je i ubijen, kao i oni. Prije mjesec dana neko je skinuo spomen ploču podignutu u znak zahvalnosti njegovom herojskom djelu

Prije mjesec dana neko je skinuo spomen-ploču posvećenu Tomi Buzovu koju je na zgradi na Novom Beogradu u kojoj je Buzov živeo,  2016. otkrio Aleksandar Šapić, tadašnji predsjednik Opštine Novi Beograd.

Tomo Buzov ubijen je 27. februara 1993, u jednom od najjezivijih zločina iz jugoslovenskih ratova. U mjestu Štrpce kod Višegrada, na deonici pruge koja prolazi kroz Bosnu, iz voza Beograd–Bar, izvedeno je dvadeset putnika koji su opljačkani, mučeni, ubijeni i bačeni u Drinu. Svi osim dvojice bili su bošnjačke nacionalnosti, građani Srbije i Crne Gore iz Prijepolja, Bijelog Polja i Bara.

Buzov, oficir JNA u penziji koji je išao u posjetu sinu Darku koji je bio u vojsci u Podgorici, jedini od svih putnika pokušao je da spriječi izvođenje Bošnjaka iz voza. Završio je kao i oni: posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Nakon što sam pročitao razgovor Dejana Anastasijevića u nedjeljniku “Vreme” sa Tominom udovicom Koviljkom, predložio sam Aleksandru Šapiću da postavi spomen-ploču posvećenu Tomi Buzovu na zgradu u Ulici Milutina Milankovića 42.

Za manje od mjesec dana Šapić je tu ideju realizovao i otkrio ploču u prisustvu Tominog i Koviljkinog unuka i Darkovog sina, Tome Buzova Mlađeg.

U ponedeljak 27. februara će biti 30. godišnjica zločina u Štrpcima a ploču koje je podsjećala na herojski čin Tome Buzova koji ga je koštao života – neko je skinuo!

Robert Čoban

Izvor: Nedeljnik Vreme

Idi na VRH
error: Content is protected !!