Naučnik koji tvrdi da je predvidio katastrofu u Turskoj najavio i potres na Kvarneru! (VIDEO)

Hoogerbeets je rekao da su 16. i 17. februar kritični za “potencijalne veće seizmološke događaje” u centralnom Mediteranu. Označio je na karti područje Istre, Kvarnera i južne Italije

Holandski istraživač Frank Hoogerbeets, koji tvrdi da je predvidio nedavne katastrofalne potrese u Turskoj, prije četiri dana je u videu na YouTube stranici Instituta Solar System Geometry Survey rekao da su 16. i 17. februar kritični za “potencijalne veće seizmološke događaje” u centralnom Mediteranu. Označio je na karti područje Istre, Kvarnera i južne Italije.

Taj podatak je prilično šokantan nakon što je danas u 10.47 sati područje Kvarnera pogodio je snažan potres s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku. Hrvatska seizmološka služba objavila je da je magnituda potresa 4,8 prema Richteru, a osjetio se diljem zapadne Hrvatske, čak i u Zagrebu.

Hoogerbeets je došao u žižu javnosti nakon što je 3. februara objavio da će na jugu Turske prije ili kasnije doći do potresa magnitude 7.5 po Richteru. Podsjetio je na to i u objavi odmah nakon što je tu regiju pogodio razorni potres magntitude 7,8.

“Moje srce je sa svima koji su pogođeni velikim potresom u središnjoj Turskoj. Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije to bi se dogodilo u ovoj regiji, slično kao 115. i 526. godine. Tim potresima uvijek prethodi kritično kretanje planeta, kakvo smo imali 4. – 5. februara”, napisao je, piše “Jutarnji list”.

EMSC odbacio je tvrdnje o mogućnosti predviđanja potresa. “Sve dok metoda nije naučno dokazana, zadržaćemo našu politiku: odbijamo da naše kanale povezujue s tvrdnjama o predviđanju”, napisali su iz EMSC-a na Twitteru.

“Iskreno govoreći, da je neko zaosta u stanju da predvidi zemljetrese, zaslužio bi Nobelovu nagradu! Dakle, umjesto da se iznose neprovjerene tvrdnje na društvenim mrežama, bolje je dokazati valjanost metode u naučnom radu. Kao i uvijek nakon razornih zemljotresa, društvene mreže vrve tvrdnjama da su X ili Y to predvidjeli! U ovom trenutku predviđanja ne postoje. Ne slušajte ljude koji tvrde da su u tome uspješni!‘, poručili su.

 

Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!