Jezivi prizori iz Turske: Zgrade se ruše, nestao dvorac star 2200 godina, pista na aerodromu se prepolovila…

Nečija kamera na telefonu zabolježila je stravičan trenutak u kojem se srušila stambena zgrada. Zgrada od šest spratova sravnjena je sa zemljom u samo nekoliko sekundi

Turska vlada objavila je da su letovi iz i prema aerodromu Hatay na jugu Turske obustavljeni zbog velike štete nastale od zemljotresa. Snimci na Twitteru pokazuju kako se pista aerodroma doslovno prepolovila.

U zemljotresu je, između ostalog, uništen istorijski dvorac Gaziantep star 2.200 godina, koji je pod zaštitom UNESCO-a u Turskoj, piše “Jutarnji list”. Na Twitteru su objavljene fotografije prije i poslije zemljotresa.

Neki bastioni su uništeni, a krhotine su razbacane po cesti. Gvozdene ograde su se raspršile po okolnim prolazima, a srušio se i potporni zid uz dvorac. U nekim zidovima su uočene velike pukotine.

Kupola i istočni zid istorijske džamije Şirvani pored dvorca su djelimično srušeni.

Takođe, nečija kamera na telefonu zabolježila je stravičan trenutak u kojem se srušila stambena zgrada. Zgrada od šest spratova sravnjena je sa zemljom u samo nekoliko sekundi.

Na Twitteru je objavljen i snimak koji svjedoči o razmjerama posljedica katastrofalnog zemljotresa koji je najviše štete napravio na jugu Turske i sjeveru Sirije.

Idi na VRH
error: Content is protected !!