Kijev ponovo na meti ruskih dronova, u ratu ubijeno nekoliko stotina djece (VIDEO)

Gradska uprava Kijeva saopštila je na Telegramu da je u vazdušnom prostoru registrovano više od 20 iranskih dronova i da je najmanje 15 oboreno

Prijestonica Ukrajine bila je na meti dronova u ponedjeljak rano ujutru, tri dana nakon, kako su saopštile lokalne vlasti, jednog od najvećih napada Rusije na Kijev od početka rata.

Gradska uprava Kijeva saopštila je na Telegramu da je u vazdušnom prostoru registrovano više od 20 iranskih dronova i da je najmanje 15 oboreno.

Dodaje se da je pogođena kritična infrastrukturna tačka, bez navođenja detalja.

Guverner Kijevske oblasti Oleksi Kuleba napisao je da su oštećeni neki infrastrukturni objekti, kao i privatne kuće, a najmanje dvije osobe su povrijeđene.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su se eksplozije čule u dva okruga, Ševčenkovskom i Solomjanskom.

Objavio je da trenutno nema registrovanih žrtava i da hitne službe rade na tom području.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su uništile 30 od najmanje 35 samoeksplozivnih dronova koje je Rusija lansirala sa istočne strane Azovskog mora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebalo bi da otputuje u Bjelorusiju, što je podstaklo ukrajinske strahove da namjerava da izvrši pritisak na svog saveznika da se pridruži ofanzivi, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Ruske trupe koje su premještene u Bjelorusiju izvešće bataljonske taktičke vježbe, prenio je Interfaks navode ruskog ministarstva odbrane. Putinova posjeta Bjelorusiji dešava se nakon neuspjeha na bojnom polju, što je podstaklo spekulacije da bi Minsk mogao ponovo da otvori novi front protiv Ukrajine.

TOLKAČ: U RATU POGINULO 450-ORO DECE

Stalni napadi Rusije na energetsku infrastrukturu Ukrajine ugrožavaju živote civilnog stanovništva, uključujući skoro sedam miliona dhece, rekao je ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač i dodao da je, prema zvanično potvrđenim informacijama, od 24. februara do 18. decembra ove godine u Ukrajini poginulo 450 djece, a 863 je povrijeđeno.
“Djeca Ukrajine suočavaju se sa oštrom zimom, hladnoćom i mrakom, bez ikakve ideje o tome kako i kada može doći do predaha. Djeca ne mogu da pohađaju redovno i onlajn obrazovanje, jer nemaju mogućnost da pohađaju školu zbog uništavanja institucija i opasnosti od udara države teroriste, Ruske Federacije”, navodi se u saopštenju, prenosi FoNet.

Prema njegovim navodima, od početka agresije na Ukrajinu 2014. godine Rusija je prekršila oko 400 međunarodnih sporazuma, uključujući Budimpeštanski memorandum, Povelju UN i niz drugih konvencija, Helsinške sporazume, kao i Sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Ukrajine i Ruske Federacije, prenosi Glas Amerike.

Rekao je da je za Zapadni Balkan posebno opasno to što predstavnik “države teroriste” u Beogradu pokušava “ne samo da laže o Minskim sporazumima koje Ruska Federacija nikada nije ispunila i konačno uništila kada je pokrenula novi talas sveobuhvatne agresije na Ukrajinu, već i da povuče određene paralele sa Briselskim sporazumom”.

“Dakle, nakon neuspjeha na ukrajinskom frontu, započevši genocid nad civilnim stanovništvom Ukrajine, Moskva pokušava da rasplamsa sukob na Balkanu. Prije svega kako bi napala jedinstvo Evrope”, kazao je Tolkač i dodao da je važno spriječiti da dođe do realizacije takvog scenarija.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!