Republikancima većina u Predstavničkom domu Kongresa

Tijesna većina u Predstavničkom domu, piše AP, mogla bi značiti i svojevrsni zakonodavni haos. Takvo stanje stvari pojedincima u tom tijelu mogle bi dati veću moć da utiču na ono što se dešava u tom tijelu

Republikanska stranka preuzela je kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa – čime se djelimično vratila na vlast u SAD.

Više od nedjelju dana nakon održavanja izbora na polovini mandata aktuelne američke administracije, republikanci su obezbijedili 218 mjesta – koliko je bilo potrebno za prevlast u tom tijelu američke zakonodavne vlasti.

Za sada nije poznato koliku su većinu republikanci osvojili u donjem domu Kongresa – jer se i dalje broje glasove u ključnim državama za ishod izbora.

Prevlast u donjem domu Kongresa republikancima će omogućiti da utiču na agendu aktuelnog predjednika Džoa Bajdena i pokreću procese u čijem bi se središtu mogli naći on, ili članovi njegove porodice.

Međutim, kako izvještava agencija Asošijeted pres, vjerovatna tijesna republikanska većina predstavljaće izazov za republikanske lidere i i njihove sposobnosti da vode Predstavnički dom.

Očekuje se da bi predsjedavajući donjim domom američkog Kongresa mogao biti Kevin Mekarti – uprkos tome što je, za sada, neizvjesna podrška dijela konzervativnijih republikanaca.

“Amerikanci su spremni za novi smjer, a republikanci u Predstavničkom domu za postizanje rezultata”, napisao je Mekarti po objavi o uspjehu republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa, prenosi Glas Amerike.

Predsjednik Džo Bajden čestitao je Mekartiju, rekavši da je spreman da sarađuje sa republikancima u Predstavničkom domu.

“Građani traže od nas da radimo za njih. Sarađivaću sa bilo kim, republikancem ili demokratom – koji sa mnom želi da radi na ispostavi rezultata”, poručio je Bajden u saopštenju Bijele kuće.

AP procjenjuje da bi republikanci mogli osvojiti najtanju većina jedne stranke na američkim izborima u 21. vijeku – koja se može porediti sa slučajem iz 2001. kada je ta partija ostvarila većinu od svega devet mjesta.

Odnos snaga bio je 221-212 u korist republikanaca, ne računajući dva nezavisna člana tadašnjeg Kongresa.

UČINAK REPUBLIKANACA U NESLADU SA PROGNOZAMA

Rezultat republikanaca ne odgovara predviđanjima o njihovoj velikoj pojedi na izborima održanim na polovini mandata američke administracije, ili takozvanom crvenom talasu – čija su osnova bili ekonomski izazovi širom zemlje i smanjena popularnost predsjednika Bajdena.

Asošijeted pres piše da su demokrate, umjesto toga, iskazale iznenađujuću otpornost.

Tijesna razlika u izbornim rezultatima uticala je na preispitivanje politike koju vode republikanci, ali i pitanja o tome šta je pošlo naopako. Dio članstva je za lošiji ishod od očekivanog okrivio Donalda Trampa.

Bivši predsjednik, koji je u utorak najavio predsjedničku kandidaturu, podržavao je kandidate koji su dovodili u pitanje rezultate predsjedničkih izbora koje je izgubio, ili su nastojali da umanje posljedice nasilnog upada u zdanje Kongresa u danu potvrde izborne pobjede aktuelnog predsjednika.

(NE)USPJEH, ALI I NEZANEMARLJIVA MOĆ

Ipak, uprkos neočekivanom rezultatu stranka će imati nezanemarljivu moć. U Predstavničkom domu će preuzeti kontrolu nad ključnim odborima, dajući im mogućnost da oblikuju zakone i pokrenu istrage o Bajdenu, njegovoj porodici i administraciji.

Već duže vrijeme među republikancima postoji interesovanje za istragom poslovanja predsjednikovog sina Hantera u inostranstvu. Takođe, najkonzervativniji iz redova republikanaca, govorili su o mogućnostima opoziva aktuelnog predsjednika – iako su izgledi za to veoma mali, imajući u vidu tijesnu većinu.

MOGUĆ ZAKONODAVNI HAOS

Zakoni koje predlaže Predstavničkim dom u Senatu bi se mogli suočiti sa odbacivanjem u Senatu, gornjem domu Kongresa, u kom je poznato da su demokrate osvojile većinu glasova.

Tijesna većina u Predstavničkom domu, piše AP, mogla bi značiti i svojevrsni zakonodavni haos. Takvo stanje stvari pojedincima u tom tijelu mogle bi dati veću moć da utiču na ono što se dešava u tom tijelu.

Asošijeted pres predviđa da bi to moglo dovesti do nezgodnih okolnosti za republikanske lidere, u njihovim nastojanjima da obezbijede podršku za mjere koje je potrebno usvojiti, poput omogućavanja finansiranja vlade ili povećanja gornje granice duga.

Nemogućnost republikanaca da ostvare bolji rezultat, a trebalo im je ukupno pet mjesta da bi obezbijedili stabilnu većinu, posebno je bio iznenađujući – jer je stranka u izbore ušla koristeći se kongresnim mapama čiji su autori republikanci, izvještava AP.

Takođe, ta agencija primjećuje da je istorija, u slučaju nedavnih izbora, bila na njihovoj strani – pošto partija koja kontroliše Bijelu kuću u Kongresu gubi znatan broj glasova na izborima održanim na polovini mandata aktuelne administracije.

Suprotno republikanskim očekivanjima, rezultati izbora pokazuju da američki predsjednik nije u potpunosti snosio odgovornost za inflaciju, koja je u Americi prevazišla četrdesetogodišnji rekord.

AP izvještava i da se skoro polovina birača izjasnila da su znatna poskupljenja širom Amerike izazvana faktorima van njegove kontrole.

Agencija procjenjuje i da su demokrate vjerovatno imale koristi od nezadovoljstva zbog toga što je Vrhovni sud, u junu, poništio važnu sudsku odluku Ro protiv Vejda, koja je bila temelj federalnog ustavnog prava žena u SAD-u na abortus.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!