Rusi se povlače iz Hersona: “Odluka nije laka, ali moramo spasiti vojsku”

Senzacionalna vijest je uslijedila nakon nekoliko sedmica ukrajinskog napredovanja prema gradu i nastojanjima Rusije da iz Hersona evakuira više od 100.000 njegovih stanovnika

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je svojim trupama da se povuku iz grada Hersona! Vijest je to koja je objavljena u srijedu popodne i koja je iznenadila sve analitičare i stručnjake koji su u Hersonu očekivalo ‘bitku svih bitaka‘. Međutim, od toga neće biti ništa, ruska vojska bježi preko Dnjipra.

Ovo je najveće povlačenje ruske vojske još od početka rata, a analitičari smatraju da bi taj potez mogao biti prijelomna točka rata. Zašto se Rusi povlače iz prvog najvećeg grada kojeg su osvojili od početka rata, objasnio je general Surovikin.

– Opskrba grada više nije moguća. Predložio sam da se ukopamo i postavimo odbranu na istočnoj strani Dnjipra.

Senzacionalna vijest je uslijedila nakon nekoliko sedmica ukrajinskog napredovanja prema gradu i nastojanjima Rusije da iz Hersona evakuira više od 100.000 njegovih stanovnika.

– Odluka nije bila lagana, ali na ovaj način spasit ćemo živote naših vojnika i borbenu sposobnost naših jedinica. Držati ih na desnoj (zapadnoj) obali je uzaludno. Radije ćemo te snage koristiti na nekim drugim frontama – rekao je Surovikin, prenosi Jutarnji list. 

Idi na VRH
error: Content is protected !!