Noć razočaranja za Trampa, dovedena u pitanje njegova politička budućnost: Trebalo je da bude veče “krunisanja”, ali…

Tramp je proteklu godinu proveo ponašajući se kao partijski “bog”, birajući i podržavajući kandidate koje je preferirao. Tokom kampanje za međuizbore podržao je više od 330 kandidata, održao 30 skupova i sakupio milione dolara. Utorak, 8. novembar, trebao je da bude demonstracija mišića oblikovanih tim “vježbama” i šansa da se proslave republikanske pobjede ali i, ono što je još važnije, sijanje njegovih lojalista u redove partije

Bivši američki predsjednik Donald Tramp želio je da proslavi izborne pobjede republikanaca u svojoj vili Mar-a-Lago na Floridi, ali je završio sa novom rundom pitanja o tome da li je on budućnost svoje partije.

Birališta na ključnim međuizborima u Americi su zatvorena, a iako još ima mnogo glasova koje treba prebrojati, demokrate su ostvarile mnogo bolje rezultate nego što su ankete pokazivale.

Trenutne projekcije govore da je situacija u Senatu tijesna, dok u Predstavničkom domu republikanci imaju veliku prednost i malo im nedostaje da prvi dođu do 218 mjesta, neophodnih za većinu u donjem domu Kongresa.

Uprkos anketama koje su išle u prilog Trampovim republikancima, oni su podbacili, a “Gardijan” je ocijenio da je ovo najiznenađujućiji ishod na biralištima otkako je Tramp pobijedio Hilari Klinton 2016.

“Politiko” piše da je Trampova planirana proslava u izbornoj noći trebala da bude “veče krunisanja” za bivšeg predsjednika i prilika da pokaže da je on i dalje osa oko koje Republikanska partija orbitira. Noć se, međutim, pretvorila u onu punu propuštenih prilika i razočarenja, dok nemiri tutnje kroz crvene redove.

Tramp je utorak uveče proveo u svom klubu u Palm Biču, gdje je bio domaćin raskošne zabave republikanske elite i reportera iz nekih od top medija u zemji koje je njegov tim pozvao da odande prate izbore. Ali, kako su rezultati počeli da pristižu u njegovu vilu Mar-a-Lago, epicentar nedavnih pravnih problema, raspoloženje na zabavi se promijenilo.

“Politiko” piše da je prvo tropska oluja zahvatila istočnu obalu Floride, što je neke novinare nateralo da pobjegnu na aerodrom i napuste područje, ali da druga vrsta oluje – crveni talas – nije uspjela da se materijalizuje.

Tramp je ostao bez trijumfa kojem se nadao.

“Zanimljivo veče. Ima nekih trka koja su uzavrele i teške, svi ih posmatramo ovdje”, rekao je on reporterima.

Tramp je proteklu godinu proveo ponašajući se kao partijski “bog”, birajući i podržavajući kandidate koje je preferirao. Tokom kampanje za međuizbore podržao je više od 330 kandidata, održao 30 skupova i sakupio milione dolara. Utorak, 8. novembar, trebao je da bude demonstracija mišića oblikovanih tim “vježbama” i šansa da se proslave republikanske pobjede ali i, ono što je još važnije, sijanje njegovih lojalista u redove partije.

Lista kandidata koje je podržao je preovladala, uključujući Džejmsa Dejvida Vensa u Ohaju, Teda Bada u Sjevernoj Karolini, Kejti Brit u Alabami i Erika Šmita u Misuriju. Ali, do ranih sati u srijedu ujutro republikanci su izgubili mjesto u Senatu a situacija u Predstavničkom domu je previše tijesna da se proglasi pobjednik.

Kako navodi “Gardijan”, trka u Senatu je neizvjesna – trenutno je 48:47 za demokrate, dok je u Predstavničkom domu situacija znatno u korist republikanaca, 195:166.

Na tim trkama, kao i nekim važnim za guvernere, ukupan rezultat sadržao je mnogo značajnih promašaja. Nekoliko istaknutih kandidata koje je Tramp podržavao je izgubilo, uključujući kandidate za guvernera Daga Mastrijanija u Pensilvaniji i Dena Koksa u Merilendu, kandidate sa Predstavnički dom Džejmsa Ričarda Majevskog u Ohaju, Kerolin Levit u Nju Hempširu i Jesli Vegu u Virdžiniji, kao i Dona Boldaka kojeg je Tramp podržao u trci za Senat u Nju Hempširu.

Ali, najveći udarac večeri bio je u Pensilvaniji, gdje je demokrata Džon Feterman porazio Trampovog kandidata Mehmeta Oza u najskupljoj trci za Senat u zemlji.

Kako je noć odmicala, republikanci su počeli da izražavaju zabrinutost da rezultati nisu ono što su očekivali ili čemu su se nadali. Visoki partijski zvaničnici su dali do znanja da su u previše trka kandidati prihvatili pozicije koje je usvojio Tramp, a koje su bile daleko od mejnstrima.

Sa Trampom, koji se sprema(o) da objavi “veliku najavu” – kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. – a koji je sada već pozvao svoje pristalice da protestuju zbog izvještaja o “problemima sa glasanjem” neki su rekli da partija treba da obavi postizborni obračun i diskusiju o tome da li republikanci treba da se okrenu ka nekom drugom. Vens je, slaveći svoju pobjedu, zahvalio 34 ljudi, ali Tramp nije bio među njima.

Bivši predsjednik se uglavnom držao po strani, okrećući se svojoj društvenoj mreži Istina. Tvrdio je da je Boldak “fin momak” koji je izgubio trku zbog odricanja od svog stava da su predsjednički izbori 2020. ukradeni od Trampa.

Pobjeda Rona Desantisa na mesto guvernera Floride nad demokratom Čarlijem Kristom podstakla je još više spekulacija da je on ne samo ozbiljan kandidat za izbore 2024, već sigurniji ulog za partiju od Trampa, koji je nekoliko sati prije rekao da bi predsjednička trka za Desantisa bila “greška”.

“Politiko” piše da je nekoliko bliskih Trampovih saveznika doletjelo ujutro da se priključi bivšem predsjedniku u Mar-a-Lagu i uživaju u švedskom stolu i njegovom vinu, uključujući Dejva Bosija, predsjednika Citizens junajteda, Kita Keloga, bivšeg nacionalnog bezbjednosnog savjetnika Majka Pensa, Sebastijana Gorku, konzervativnog radio voditelja i Džejsona Milera, izvršnog direktora GETTR-a. Na TV ekranima tekla je izborna noć sa Foks njuza, OAN-a i CNN-a, dok su reflektori obasjavali prostoriju “kao da je Tajms skver”, sa reporterima satjeranim u pozadinu.

Tramp se obratio gomili i novinarima predveče, družio se sa gostima, ali je većinu vremena proveo sjedeći za stolom sa savjetnicima, uključujćući Dena Skavina i Borisa Epštejna. Pratili su izbornu noć na Foks njutu.

Tramp je dan započeo na biralištu u Palm Biču, a reporterima je rekao da je glasao za Desantisa. Ali, do popodneva mu se pažnja usmjerila na trke u ključnim državama – Arizoni, Mičigenu i Pensilvaniji, a u jednom trenutku otišao je na svoju mrežu da širi neosnovane tvrdnje o prevari nakon što su lokalni zvaničnici rekli da će biti kašnjenja.

“Politiko” piše da nema sumnje kako će Tramp protumačiti rezultate. Ranije je rekao za “Njuznejšen” da će preuzeti zasluge za pobjedu republikanaca – ali ne i krivicu ako izgube.

Izvor: “Blic”

Foto: Printscreen

 

 

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!