Preminuo Ramiz Nukić, čovjek koji je godinama tragao za posmrtnim ostacima Srebreničana

Unazad dvije decenije pronašao je ostatke više od 300 žrtava, uglavnom na šumskim stazama i miniranim i nedostupnim područjima

Ramiz Nukić iz bratunačkog sela Buljim preminuo je u 63. godini života.

Protekle dvije decenije široj javnosti je postao poznat kao osoba koja je tragala za posmrtnim ostacima Srebreničana ubijenih u genocidu jula 1995. godine.

Ramiz Nukić protekli period proveo je u teškoj životnoj borbi, iz koje, nažalost, nije izašao kao pobjednik. Njemu je nedavno dijagnostikovan karcinom pluća, zbog čega je u nekoliko navrata bio i smješten u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. U toj zdravstvenoj ustanovi je i preminuo.

Na svoja pleća Nukić je nakon rata sebi nametnuo jednu misiju, a to je traženje posmrtnih ostataka Srebreničana koji su ubijeni u genocidu u julu 1995. godine.

Unazad dvije decenije pronašao je ostatke više od 300 žrtava, uglavnom na šumskim stazama i miniranim i nedostupnim područjima, piše Klix.ba.

I u najtežim danima, kada se borio za svoje zdravlje, Nukić je, iako iznemogao, nastavljao misliju, kako bi pronašao kosti koje će pronaći svoj vječni smiraj. U misiji humaniste je i preminuo.

Od Nukića su se danas oprostili i članovi Mjesne zajednice Konjević Polje, iz koje su naveli da je on bio istinski povratnik, dobar domaćin i osoba koja je mnogo dobra donijela sredini u kojoj je živio.

Foto: Ramiz Nukić (Printscreen/FACE TV)

Idi na VRH
error: Content is protected !!