Forenzičar o pronalasku Stambolića: Svjedok saradnik nam pokazao jamu, vjerovatno se mučio i nije odmah umro

“Dolazimo do jednog panja gdje se malo slegla zemlja. Pitao sam kolegu: “Šta misliš da kopamo ovdje?” Iako nismo bili sigurni, odlučili smo da kopamo. Zvali smo vatrogasce, počeli su da kopaju krampovima i pojavio se kreč. I tada je moj načelnik počeo da skače i da viče “eureka”. On je vikao jer je znao kako je Stambolić ubijen i prekriven krečom, a mi to, naravno, nismo znali”, prepričava Časlav Ristić

Čuveni forenzičar Časlav Ristić po prvi put je objelodanio kako je 2003. godine, tokom akcije Sablja, riješen jedan od najvećih političkih zločina kod nas – ubistvo Ivana Stambolića (64), nekadašnjeg predsjednika Srbije.

Podsjetimo, Stambolić je nestao 25. avgusta 2000. godine, mjesec dana prije predsjedničkih izbora u Saveznj Republici Jugoslaviji. Njegovo tijelo pronađeno je tri godine kasnije tokom policijske akcije “Sablja”, pokrenute poslije atentata na premijera Zorana Đinđića.

“Tog 28. marta 2003. sjedio sam sa kolegom u MUP-u, bilo je popodne i čekali smo kraj radnog vremena da idemo kući. Odjednom, u kancelariju je upao naš načelnik kriminalistične tehnike i rekao mi: Ristiću, spremi se, pripremi kompletnu opremu, idemo na jedan jako delikatan uviđaj”. Odmah mi se u glavi vrzmalo da je pronađeno baš tijelo bivšeg predsjednika Srbije. Ja sam pitao odmah, bez dlake na jeziku: “Je li to načelniče pronađen Ivan Stabolić”. Rekao mi je: “Nemoj ti mnogo da se interesuješ, pripremi se, uzmi opremu i čekamo te ispred ulaza””, počeo je ispovijest Časlav Ristić na svom YouTube kanalu.

Foto: MUP Srbije

“Ispred su nas čekali džipovi i sa pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Krenuli smo put Novog Sada, ali niko od nas nije tačno znao gdje tačno idemo. Sve dok nismo stigli na Frušku goru, u mjesto Zmajevac”, otkriva forenzičar.

“Stigli smo u kasnim popodnevnim časovima. Sve je izgledalo jezivo, sa nama su bili sajevci. Tada smo došli do mjesta gdje nas je čekao čovjek sa maskom. Kada smo prišli on je skinulo masku i pokazao nam gdje se otprilike nalazi raka. A onda je istražni sudija od njega zahtijevao da skine fantomku. Desetak minuta on je bio bez fantomke i znali smo o kome je riječ”, opisuje Ristić, koji je zatim rekao da je reč o svjedoku saradniku.

“To je bio Nenad Šare, koji nam je rekao: “Ja sam ovdje stajao i čuvao stražu. Odavde, pa 100 metara tamo nalazi vam se grob Ivana Stambolića””, rekao je, otkriva Ristić.

“Šare nam je rekao: “Oni su tamo iskopali jamu, ja nisam prilazio. Samo sam čuo pucanj, i čuo sam da je neko od njih rekao da je stvar završena”, rekao je Šare.

Svjedok saradnik navodi i da je čuo prije toga kada su se oni dogovarali ko će da puca.

“Dakle, onaj junak koji će da puca u čovjeka koji ima 64 godine, kome su vezali ruke. To su te crvene beretke, koje su imale zakletvu da gaze preko krvi i znoja, stazom “časti, slobode i pravde”. E ja se pitam gdje im je ta čast i sloboda. Ako im je sloboda to što su ubili Ivana Stambolića onda su to najobičnije kukavice”, kaže forenzičar Ristić.

Dodaje da je Nenad Šare bio uplašen: “To se odmah vidjelo. I ja sam na njegovom licu vidio određenu dozu kajanja”, objašnjava forenzičar.

“Dolazimo do jednog panja gdje se malo slegla zemlja. Pitao sam kolegu: “Šta misliš da kopamo ovdje?” Iako nismo bili sigurni, odlučili smo da kopamo. Zvali smo vatrogasce, počeli su da kopaju krampovima i pojavio se kreč. I tada je moj načelnik počeo da skače i da viče “eureka”. On je vikao jer je znao kako je Stambolić ubijen i prekriven krečom, a mi to, naravno, nismo znali”, prepričava Časlav Ristić.

“Prva stvar na koju smo naišli je učkur trenerke Ivana Stambolića. Nakon toga odmah se pojavila lobanja. Vatrogasci iz Novog Sada su osvijetlili lice mesta, došao je i istražni sudija i uviđaj je tekao.

Jama je bila dubine oko 90 centimetra, sa 60 centimetra širine. Ono što je interesantno je to da su milisli da će krečom da unište njegovo tijelo, ali to se ne izvodi tako lako. Međutim, oni su naravili propust jer smo mi u džepu pronaši ključeve od njegovog stana. Automatski je izvršena identifikacija.

Ostao je samo dio skeleta, i desna noga sa patikom. Sve ostalo je kreč spržio i uništio. Kasnije smo kontaktirali ljekare na sudskoj medicini koji su skapali leš”.

Ristić je zatim otkrio i možda najjeziviji detalj ubistva. Da su u lobanji pronađena dva projektila malog kalibra i da se rupe jedva i vide.

“To je mene zaprepastilo, da su njega upucali malim kalibrom, jer je čovjek vjerovatno 15 minuta kasnije bio živ dok su ga polivali krečom. Ovo je mali kalibar, 22 milimetra, i siguran sam da se Stambolić mučio i da nije odmah umro”, objelodanio je forenzičar.

Dodaje da je u sudskoj presudi motiv ubistva bojazan bračnog para MIloševič da se Stambolić ne kandiduje na izborima 2000. godine.

Ivan Stambolić, nekadašnji predsednik Predsedništva Srbije i bliski prijatelj i saradnik Slobodana Miloševića, otet je i ubijen 25. avgusta 2000. godine.

Izvor: Kurir.rs

Glavna fotografija: Ivan Stambolić (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!