Otac ubijenog gardiste: Hoćemo pravdu, hoćemo istinu ko nam je ubio djecu i zašto

„Postoje brojni dokazi, apsolutno nije tačno šta je rekla vojna komisija, tačno je šta je otkrila nezavisna komisija i (američki) FBI, oni su ubijeni. Činjenica je da su oni ubijeni ali se nije odmaklo u samom postupku“, rekla je Batić. Dodala je da je državna komisija o istrazi ovog zločina formirana 2016. godine, „ali da se nikada nije ni sastala“, rekla je advokatica Olga Batić

Članovi porodica ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića zapalili su danas svijeće i položili cvijeće ispred vojnog objekta “Karaš” na Topčideru, obilježavajući 18. godišnjicu njihove smrti i zatražili od nadležnih, kao i od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da se pronađu počinioci.

Otac Dragana Jakovljevića, Janko, je ispred objekta „Karaš“ pozvao predsjednika Vučića, „iako to nije njegov posao ali ljudski jeste“, da se zauzme za otkrivanje počinilaca ubistva.

„Hoćemo pravdu, hoćemo istinu ko nam je ubio djecu i zašto“, rekao je Jakovljević novinarima i dodao da porodice „sve ove godine pokušavaju da dođu do istine“, ali da je taj predmet u srpskim pravosudnim organima „neko stavio u fioku“.

Brat ubijenog Dražena Milovanovića, Milomir, je rekao da je odmah nakon vijesti o smrti brata došao na lice mjesta gdje je „zatekao mnogo čudnih stvari“ i da je „odmah bilo jasno da su bili ubijeni“.

Advokat Predrag Savić je rekao da se na predmetu ubijenih gardista „utvrđuje čvrsto jezgro ljudskih prava u Srbiji“.

Dodao je da o predmetu ne može da govori jer se nalazi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, ali da će za „mjesec, dva ili tri“ moći da kaže više detalja.

„Dok se ovaj predmet ne riješi u Srbiji neće biti boljitka ljudskih prava“, rekao je Savić.

Dodao je da, osim što država ništa nije uradila po pitanju rješavanja ubistava gardista, nije pronađeno ni ko je prije dvije godine na tom mjestu iz automobila prijetio porodicama i svim okupljenima, iako postoje snimci i događaja i automobila.

Advokatica Olgica Batić je rekla da se „danas ne obijležava samo 18 godina od ubistva, već i 18 godina negacije vladavine prava“ u Srbiji.

„Postoje brojni dokazi, apsolutno nije tačno šta je rekla vojna komisija, tačno je šta je otkrila nezavisna komisija i (američki) FBI, oni su ubijeni. Činjenica je da su oni ubijeni ali se nije odmaklo u samom postupku“, rekla je Batić. Dodala je da je državna komisija o istrazi ovog zločina formirana 2016. godine, „ali da se nikada nije ni sastala“.

Rekla je da se, što se tiče srpskog pravosuđa, slučaj još nalazi u predistražnom postupku pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, piše N1.

Gardisti Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su mrtvi 5. oktobra 2004, nakon čega je vojna istraga tvrdila da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija utvrdila da ih je ubila treća osoba. Povodom slučaja ubistva gardista, nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić, i njegov tadašnji savjetnik Vuk Jeremić saslušani su u pretkrivičnom postupku na predlog advokata porodica gardista kako bi se otkrilo kako je Tadićev kabinet prije svih u lancu komandovanja saznao za ubistvo i obavijestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Branka Krgu.

Foto: Ubijeni gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!