Luksemburg: Država će pomoći prilikom rješavanja stambenog pitanja stranaca

U cilju iznalaženja odgovarajućih olakšica prilikom rješavanja stambenih pitanja, ministar stanovanja u Vladi Luksemburga, Henri Koks (Henri Cox) ugostio je delegaciju Nacionalnog vijeća za strance koju su činili predsjednik Munir Ramdedović, potpredsjednica Christine Hugon, predsjednik Komisije za smještaj Clair Geier-Courquin i članovi Upravnog odbora Ricky Goslings i Berto Reijnders

Poznato je da su troškovi stanovanja u Luksemburgu izuzetno visoki što predstavlja veliki izazov sa kojim se suočavaju svi koji žive i rade u Luksemburgu, a posebno stranci.

U cilju iznalaženja odgovarajućih olakšica prilikom rješavanja stambenih pitanja, ministar stanovanja u Vladi Luksemburga, Henri Koks (Henri Cox) ugostio je delegaciju Nacionalnog vijeća za strance koju su činili predsjednik Munir Ramdedović, potpredsjednica Christine Hugon, predsjednik Komisije za smještaj Clair Geier-Courquin i članovi Upravnog odbora Ricky Goslings i Berto Reijnders.

Na početku je utvrđeno da je Nacionalno vijeće u tekućoj godini predložilo određene izmjene i dopune zakona koji reguliše stambenu materiju, posebno kada su u pitanju stranci. Predstavnici Vijeća su iznijeli niz stavki koje su prihvaćene od ministra, među kojima se izdvajaju predlozi da se u narednih pet godina izgradi značajno veći broj stanova koji bi se prodavali i iznajmljivali po značajno povoljnijim uslovima, da se uvedu jednostavnije procedure za pomoć familijama koje imaju niža primanja, kao i da se granica primanja podigne i da uslov za odobravanje pomoći bude ukupni prihod u porodičnoj zajednici. Dogovoreno je da se u dogledno vrijeme formiraju stručni timovi koji će raditi na olakšavanju procedure za odobravanje pomoći porodicama sa nižim primanjima.

Ministar se složio da je u pitanju sistemski problem i pozdravio napore Nacionalnog vijeća da to pitanje uvrsti u vrh liste prioriteta u svom radu. Rekao je da će posvetiti posebnu pažnju tim izazovima i izložio plan i odgovarajuće akcije koje će, u tom cilju, biti realizovane u narednom periodu. Ministar je, na obostrano zadovoljstvo, potvrdio da će parlamentu predložiti zakonsko rješenje kako bi ulaganja za izgradnju socijalnih stanova bila značajno uvećana.

Ramdedović je kazao da se sa ovim problemima u najvećoj mjeri suočavaju stranci koji žive i rade u Luksemburgu, posebno oni koji dolaze van Evropske unije, uključujući i populaciju sa Zapadnog Balkana. Istakao je važnost institucionalne podrške prilikom rješavanja stambenog pitanja, pogotovo kada se ono rješava po prvi put. Realizacijom predloženih inicijativa biće stvorene pretpostavke za odgovarajuću integraciju stranaca i iseljenika u društvo.

Ramdedović je apelovao na građane da iskažu interesovanje i provjere da li stiču pravo na pomoć stanovanja. Ovim je još jednom potvrđeno opredjeljenje Nacionalnog vijeća za strance u Luksemburgu da rješava probleme čitave zajednice, a ne samo pojedinaca.

Faiz Softić

Idi na VRH
error: Content is protected !!