Koljenović pucao na policiju, ubijen u potjeri

Braću Koljenović s Konika policija je tokom dvije decenije nebrojeno puta hapsila – što zbog sitnih prestupa, ali i zbog teških krivičnih djela – ubistva, trgovine drogom, razbojništava, pljački, zelenaštva, nasilničkog ponašanja… Koljenovići su počesto imali i sukob sa službenicima policije, koje su napadali tokom pretresa njihove kuće ili prilikom hapšenja i privođenja… Jedan od braće Koljenović prije više od dvije decenije nožem je ranio policajca Lj. K. koji je bio na zadatku, zbog čega je kasnije uhapšen i osuđen zbog pokušaja ubistva i napada na službeno lice u vršenju službene radnje. Danas ubijeni Fadil i brat Ferat Koljenović hapšeni su početkom januara 2021. godine zbog prijetnji službenicima UP

Podgoričanin Fadil Koljenović ispalio je više hitaca iz pištolja ka četvorici policajaca koji su juče krenuli da ga hapse, nakon čega su i oni potegli oružje. Prvo su ispalili hice upozorenja, a kada ih je Koljenović nanišanio, pucali su u tog Podgoričanina.

Od posljedica ranjavanja preminuo je u Urgentnom bloku Kliničkog centra u Podgorici, oko podneva.

Razmjeni vatre prethodila je jurnjava ulicama Konika, ispričalo je za “Vijesti” više očevidaca.

Inspektori su ka kući Koljenovića krenuli nekoliko sati nakon što su juče ujutro, oko 5.30 sati, u dvorište kuće njihovog kolege Eća Mervana, bačene dvije ručne bombe – od kojih je jedna eksplodirala i pričinila materijalnu štetu.

Podgorička policija već u prvim satima istrage identifikovala je dvojicu počinilaca – Koljenovića i Beranca Radovana Aletića.

”Preduzimajući intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju događaja u kojem su jutros u dvorište porodične kuće, koju koristi policijski službenik, bačene dvije eksplozivne naprave od kojih je jedna aktivirana, policija je identifikovala dva osumnjičena lica F. K. i R. A. Prilikom lišavanja slobode u naselju Konik, lice F. K. je otvorilo vatru u pravcu policijskih službenika, nakon čega su policijski službenici upotrijebili vatreno oružje usljed čije upotrebe je F. K. teško ranjen i prevezen u Klinički centar Crne Gore na ukazivanje ljekarske pomoći. On je usljed zadobijenih povreda preminuo. R. A. je lišen slobode i priveden u službene prostorije”, saopštili su odmah nakon incidenta na Koniku iz Uprave policije.

Poručili su i da su uviđajne radnje u saradnji s nadležnim tužilaštvom u toku: “A o dalje preduzetim aktivnostima će javnost biti blagovremeno obaviještena.”

U međuvremenu, Altić je policijskim inspektorima priznao da je, sa sada pokojnim Koljenovićem, bacio bombu u dvorište inspektora Odsjeka za suzbijanje porodičnog nasilja, saopšteno je “Vijestima”.

Izvor “Vijesti” iz istrage nije saopštio da li je Beranac pričao o motivu bombaškog napada.

RAZMJENA VATRE

Nakon što je policija juče, nešto prije podneva, utvrdila ko je u Ulici VIII Crnogorske udarne brigade bacio dvije ručne bombe ispred kuće Mervina, inspektori su krenuli nepunih kilometar dalje u isto naselje – do kuće Koljenovića u Ulici španskih boraca na Koniku.

Koljenović se oglušio o upozorenje inspektora i krenuo ka Ulici Koste Racina, potežući pri tom pištolj, kazao je sagovornik “Vijesti” uključen u istragu. Iako je u blizini bilo mještana i prolaznika, on je, tvrde izvori “Vijesti”, počeo da puca u njihovom pravcu, ispalivši više hitaca.

Isti sagovornici tvrde da su policajci izdavali naređenja Koljenoviću da spusti oružje, što je odbio, nišaneći pri tom u jednog od njih. Tada je i pogođen metkom ispaljenim iz jednog od policijskih pištolja.

Ranjenog Koljenovića ekipa Hitne medicinske pomoći odmah je transportovala do Urgentnog bloka Kliničkog centra, gdje je i preminuo.

Na Konik su, nekoliko minuta nakon razmjene vatre s Koljenovićem, stigle jake policijske snage, forenzičari, krim-tehničari i dežurna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Danka Ivanović-Đerić.

Zbog potjere za Koljenovićem i pucnjave prilikom potjere, s nekoliko mjesta duž te putanje izuzeti su tragovi, a potom i s mjesta na kom je Podgoričanin pao pogođen hicem iz pištolja.

Nakon uviđaja Đerić-Ivanović za “Vijesti” je kazala da je kao dežurni tužilac obaviještena “da je na jedno lice pucano iz vatrenog oružja i da je to lice podleglo povredama u Urgentnom centru”.

”Odmah sam izašla na lice mjesta radi vršenja uviđaja i obavila uviđaj u prisustvu vještaka balističke struke, policijskih službenika, forenzičara… Izuzeti su svi tragovi i dokazi s lica mjesta, već je izdata naredba za obdukciju tijela pokojnika, a izdaju se i druge naredbe za vještačenje”, kazala je tužiteljka Ivanović-Đerić.

Objasnila je i da će se nakon vještačenja – balističkog, DNK, GSR, daljine pucanja… izjasnisti o svim okolnostima tog slučaja.

Prema saznanjima “Vijesti” ona je još juče počela saslušanje svjedoka tog događaja.

KO SU KOLJENOVIĆI

Braću Koljenović s Konika policija je tokom dvije decenije nebrojeno puta hapsila – što zbog sitnih prestupa, ali i zbog teških krivičnih djela – ubistva, trgovine drogom, razbojništava, pljački, zelenaštva, nasilničkog ponašanja…

Koljenovići su počesto imali i sukob sa službenicima policije, koje su napadali tokom pretresa njihove kuće ili prilikom hapšenja i privođenja…

Jedan od braće Koljenović prije više od dvije decenije nožem je ranio policajca Lj. K. koji je bio na zadatku, zbog čega je kasnije uhapšen i osuđen zbog pokušaja ubistva i napada na službeno lice u vršenju službene radnje.

Danas ubijeni Fadil i brat Ferat Koljenović hapšeni su početkom januara 2021. godine zbog prijetnji službenicima UP.

Oni su na Facebook profilu objavili video snimak na kom su iznijete uvrede i prijetnje rukovodiocu Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata S. K. i inspektoru u toj stanici D. Lj, kao i članovima njihovih porodica.

Tokom pretresa stana Koljenovića tada su službenici Sektora specijalne policije pronašli tablete s liste opijata, više sredstava za komunikaciju, sim-karticu, bodež, bajonet i bejzbol palicu.

Fikret Koljenović, brat ubijenog Fadilja, osuđen je na 13 godina zatvora jer je utvrđeno da je, 22. septembra 2011. godine u kafani na Koniku ubio Esada Agovića.

Fikret i Ferid Koljenović hapšeni su prije ubistva u akciji “Trio” kada je policija uhapsila više osoba zbog sumnje da se bave trgovinom droge.

U aprilu 2021. godine jedan od braće – F. K. (46), kako tvrde nadležni, izvršio je samoubistvo skokom sa četvrtog sprata Kliničkog centra u Podgorici, gdje je dan ranije iz spuškog zatvora u pratnji stražara doveden na bolničko liječenje.

DRŽAVA DA BOLJE ŠTITI POLICAJCE

Predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević saopštio je juče da su napadi na policijske službenike, nažalost, postali sve češći i tražio da država zaštiti njegove kolege.

On se oglasio nakon bombaškog napada na kuću inspektora Eća Mervina.

”Stiče se utisak da je nasilje nad policijom, kako verbalno, tako i fizičko, postalo naša svakodnevica. Ono što smo već bezbroj puta ponavljali jeste da su životi policijskih službenika u ozbiljnoj opasnosti. Život i tjelesni integritet policijskog službenika nije ništa manje važan od svih drugih članova ovog društva. Zato, najoštrije osuđujemo napad na kuću našeg kolege E. M. koji se jutros rano desio u Podgorici, u kojem srećom niko nije stradao. Ovaj i napadi na policijske službenike koji su se ranije dešavali, predstavljaju napad na najveću vrijednost svakog čovjeka, život. Ovi i slični napadi imaju još veću težinu jer su upereni direktno protiv policijskih službenika, ljudi koji brane i čuvaju živote svih građana Crne Gore”, saopštio je Šuškavčević.

Podsjećajući da je Sindikat UP više puta upozoravao da u postojećim zakonskim regulativima ne postoji dovoljan stepen zaštite života policijskog službenika, poručio je da je “došlo vrijeme da se nešto po tom pitanju promijeni”.

”Iz tog razloga tražimo veći stepen zaštite života policijskog službenika, punu zaštitu države za policijskog službenika kada mu je ugrožen život i bezbjednost, što nije bio slučaj do sada. Stoga, pozivamo sve državne organe koji se bave pitanjem sigurnosti i zaštite života građana da konačno naprave odlučan korak u zaštiti policijskih službenika”, piše u saopštenju SUP.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Printscreen (Vijesti video)

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!