Vezala je kosu i krenula u borbu, juče je ubijena: Šest metaka u grudi, lice i vrat, a imala je tek 20 godina (VIDEO)

“Imala je samo 20 godina”, rekla je Hadisova sestra Alinedžadu i dodala: “Njeno srce je bilo slomljeno zbog Mahsu Amini. Rekla je da neće ćutati. Ubili su je sa šest metaka”

Jedna devojka postala je simbol borbe protiv diskriminacije i ugnjetavanja žena u Iranu, nakon što je izgubila život. Njeno ime je Hadis Nadžafi, čiju fotografiju mnogi objavljuju na društvenim mrežama. Imala je samo 20 godina. A u borbu koja je imala koban ishod, krenula je nakon simboličnog poteza – vezala je kosu, baš kao što je to učinila i Mahsa Amina, žrtva represivnog iranskog režima, čija je smrt pokrenula demonstracije odnosno žensku revoluciju kako se nazivaju protesti u Iranu.

Jedan od brojnih tvitova koji govore o hrabrosti i žrtve Hadis Nadžafi glasi:

“U Iranu je ubijena Hadis Najafi. Šest metaka u grudi, lice i vrat. Imala je 20 godina i izašla na proteste zbog ubijanja Mahse Amini. Juče je vezala kosu i odvažno krenula u borbu protiv diskriminacije, ugnjetavanja i ugrožavanja žena. Danas je ubijena”.

Slijede detalji koji se nalaze iza ove fotografije.

Hadis Nadžafi, 20-godišnja djevojka koju su ubile iranske snage bezbjednosti, postala je novi simbol tragedije, izliva tuge i prkosa koji karakteriše proteste širom zemlje u Iranu koji su počeli 16. septembra, piše iranwire.com.

Novinarka i zagovornica prava žena, Masih Alinejad objavila je vijest o smrti Hadis Nadžafi, objavivši njeno ime i video, zajedno sa detaljima tragedije: oružane snage pucale su u ovu djevojku šest puta nakon što je vezala kosu i hrabro zakoračila usred protesta u Karaju.

Slike i video Hadis dijele se na društvenim mrežama. A prema pisanju medija, ona je 21. septembra zadobila povrede u predjelu stomaka, vrata, srca i šake. Nakon napada snaga bezbjednosti na nju, prebačena je u bolnicu Ghaem, gdje je kasnije preminula.

“Imala je samo 20 godina”, rekla je Hadisova sestra Alinedžadu i dodala: “Njeno srce je bilo slomljeno zbog Mahsu Amini. Rekla je da neće ćutati. Ubili su je sa šest metaka.”

A 320 kilometara dalje, u Raštu, pojavili su se izvještaji da je studentu arheologije uhapšenom tokom protesta uskraćen pristup medicinskom liječenju nakon što je pretrpio napad nožem u zatvoru Lakan u Sabze Mejdanu u Raštu, piše zena.blic.rs.

Porodica Alirezea Ghamgosara, koja studira na Univerzitetu Kašan, rekla je da se on sada liječi na klinici. Napomenuli su da im je Ghamgasar tokom telefonskog razgovora 25. septembra rekao da je uboden nožem u leđa nakon što je priveden 21. septembra. Nisu dostupni detalji o napadu, niti o tome ko ga je ubo nožem.

Zvanični mediji u Iranu izvijestili su da je 35 ljudi poginulo tokom nedavnih protesta, ali neiranski mediji i drugi nezvanični izvještaji insistiraju da je broj mrtvih mnogo veći. Proteste je pokrenula smrt 22- godišnje Mahse Amini, koja je ubijena jer nije željela da nosi hidžab.

Mnogo je povrijeđenih na obje strane, uhapšeno je je više od 700 osoba, među njima i 60 žena.

Protestanti pale vozila, a žene pale svoje hidžabe i sijeku kosu. Brojni iranski disidenti širom svijeta tvrde da sve nalikuje na masovnu pobunu protiv vladajućih islamista. Neki spominju i kontrarevoluciju.

Foto: Hadis Nadžafi (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!