Abazović: Nekoliko institucija napadnuto, naredne sedmice o nanijetoj šteti

“Ne možemo da potvrdimo da li iza ovog stoji pojedinac, država… U drugim državama je uz ovakve zahtjeve stizao odštetni zahtjev ali u ovom slučaju je drugačije. Nekoliko institucija je napadnuto, između ostalih i Ministarstvo finansija koje je bekapovalo određene podatke”, kazao je Abazović

Premijer Dritan Abazović kazao je da su sajber napadi usmjereni na crnogorske institucije i najavio da će biti formiran dvadesetčetvoročasovni operativni tim, pišu “Vijesti”.

Napadi su, kako je poručio na pres konferenciji nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, počeli kasno uveče u petak, i od tada traju permanentno.

“Pozvaćemo i ljude iz privrede i akademske zajednice da pomognu u stvaranju zaštite. Tražićemo i međunarodnu pomoć za povratak podataka i prevenciju budućih napada”.

Abazović je svima poručio da povećaju sajber bezbjednost, dodajući da će učiniti sve da dio vitalnog sistema (Uprava policije, Agencija za nacionalnu bezbjednost…) da se što prije vrati u mrežu.

Kazao je da je otežan rad državnog aparata, ali da ne treba “dizati paniku”, te da se to dešava i u drugim državama.

To su, kako je kazao, zaključci Vijeća, a naredne sedmice će imati informacije o nanijetoj šteti.

Na pitanje da li je tačno da su ispostavljeni finansijski zahtjevi za zarobljene podatke, kazao je da ne bi to sada iznosio jer nema jasnih podataka, i da je sve sto je objavljeno u domenu spekulacija.

“Ne možemo da potvrdimo da li iza ovog stoji pojedinac, država… U drugim državama je uz ovakve zahtjeve stizao odštetni zahtjev ali u ovom slučaju je drugačije. Nekoliko institucija je napadnuto, između ostalih i Ministarstvo finansija koje je bekapovalo određene podatke”, kazao je Abazović.

Ponovio je da neko želi da iskoristi političku situaciju za dodatnu destabilizaciju i da će “vrijeme pokazati ko stoji iza toga.”

Kazao je da je ovakva situacija bila i prije nego je formirana ova vlast.

Abazović je saopštio da postoji više firmi koje na nivou državne uprave koje održavaju informacione sisteme, ali da ova dešavanja ne bi dovodio u vezu sa njima.

Saopštio je da je ministar javne uprave Maraš Dukaj danas imao sastanak sa međunarodnim partnerima, ali da treba da prođe određeni rok da bi došao neko sa ekspertizom.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH

error: Content is protected !!