SAD: Brzo fomirati vladu ili sazvati vanredne izbore, DF ne smatramo partnerom

“Sjedinjene Države će podržati bilo koju demokratski izabranu vladu koja osigurava napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama, što obuhvata ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje NATO učešća, promovisanje inkluzivnog i građanski orijentisanog društva, i nastavak pozivanja Rusije na odgovornost zbog brutalnog rata protiv Ukrajine”, navodi se u reagovanju

Sjedinjene Države očekuju od Crne Gore da ispoštuje svoje pravne procedure da ili brzo formira novu vladu u službi zemlje ili sazove vanredne parlamentarne izbore, saopšteno je za Glas Amerike iz Stejt depertmante, povodom odluke Skupštine Crne Gore da u petak izglasa nepovjerenje Vladi premijera Dritana Abazovića.

Neimenovani portparol Stejt departmenta je u odgovoru na upit Glasa Amerike naveo da je “izglasavanje nepovjerenja parlamentarna demokratija na djelu, gdje crnogorski narod, kroz svoje izabrane predstavnike, poziva vladu na odgovornost”.

“Sjedinjene Države će podržati bilo koju demokratski izabranu vladu koja osigurava napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama, što obuhvata ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje NATO učešća, promovisanje inkluzivnog i građanski orijentisanog društva, i nastavak pozivanja Rusije na odgovornost zbog brutalnog rata protiv Ukrajine”, navodi se u reagovanju.

Na pitanje Glasa Amerike da li će Sjedinjene Države podržati učešće Demokratskog fronta (DF) u eventualnoj novoj vladi, portparol Stejt departmenta je ponovio da SAD ne smatraju DF partnerom, zato što “ne podržavaju evropske vrijednosti, u šta spada i kritički odnos prema ruskoj agresiji protiv Ukrajine, i nisu pokazali liderstvo ili spremnost da postignu napredak u ključnim reformama potrebnim za pristupanje EU”.

Poslanici crnogorskog parlamenta izglasali su nepovjerenje 43. Vladi Dritana Abazovića, nakon što je inicijativu Demokratske partije socijalista i njenih partnera, nezadovoljnih potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC, podržala Demokratska Crna Gora. Inicijativu o nepovjerenju Vladi podržalo je 50 poslanika, dok je jedan bio protiv u 81-članom parlamentu.

Izvor: Glas Amerike

Idi na VRH
error: Content is protected !!