PEN centar: U kampanji targetiranja intelektualaca i plasiranja bezočnih laži, Abazović više ne poznaje granice

Podsjećaju da je nasred sjednice parlamenta Crne Gore Abazović je za “destabilizaciju Crne Gore i širenje vjerske i nacionalne mržnje optužio navodnog predsjednika Crnogorskog PEN centra, konspirativno mašući nekakvom fotografijom i ostavljajući javnost u nedoumici o kome je riječ”

“Crnogorski PEN centar sa žaljenjem konstatuje da aktuelni premijer u svojoj kampanji targetiranja intelektualaca i plasiranja bezočnih laži koje u kontinuitetu destabilizuju Crnu Goru više ne poznaje nikakve granice”, poručili su iz PEN-a.

Podsjećaju da je nasred sjednice parlamenta Crne Gore Abazović je za “destabilizaciju Crne Gore i širenje vjerske i nacionalne mržnje optužio navodnog predsjednika Crnogorskog PEN centra, konspirativno mašući nekakvom fotografijom i ostavljajući javnost u nedoumici o kome je riječ”, prenosi Portal Analitika.

“Kako je potom manirom provincijskog denuncijanta zaduženog za kriminalizaciju sumnjivih lica iz konteksta istrgao i na nakaradan način interpretirao stavove pisca Milorada Popovića, dužni smo reagovati iz najmanje dva razloga”, dodaju oni.

Prvi je, kažu, to što je Milorad Popović član njihove socijacije čiji javni stavovi mogu nekome da se dopadaju ili ne, no nikako se ne mogu smjestiti u kontekst širenja mržnje i izazivanja vjerskih i nacionalnih podjela. Naprotiv, kako ističu, Popović je već duže od tri decenije na crnogorskoj javnoj sceni prepoznatljiv upravo kao promoter vrijednosti građanskog, sekularnog i multikulturnog društva – svih onih vrijednosti koje Dritan Abazović kao eksponent velikosrpske politike u Crnoj Gori uporno razgrađuje.

“Drugi povod za našu reakciju je demanti Abazovićeve tvrdnje da je pisac Milorad Popović predsjednik Crnogorskog PEN centra. Iako bi našoj organizaciji, kao članici Međunarodnog PEN centra – prestižne internacionalne asocijacije pisaca i intelektualaca – imponovalo da u svom rukovodstvu ima pisca Popovićeva književnog renomea, Popović nije niti predsjednik, niti član Uprave Crnogorskog PEN centra. Nema potrebe da premijeru autokrati navodimo ko je zaista predsjednik Crnogorskog PEN centra jer on to svakako zna, ali mu to saznanje nije smetalo da upotrijebi beskrupuloznu laž kako bi istim potezom pokušao da oblati još jednog pisca i još jednu organizaciju koja ne pristaje na politiku čiji je on eksponent”, poručuju iz PEN-a.

O još jednom bahatom crtanju mete toj organizaciji i njenim članovima, kao očitom signalu Abazovićevih autoritarnih sklonosti, Crnogorski PEN centar će, kako kažu, u redovnoj komunikaciji obavijestiti svoje međunarodne partnere.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!