Satelitski snimci zapanjili stručnjake: Četiri kratera i skladište municije rješavaju misteriju?

Ukrajinci su otprilike kad i vijest o događaju na Krimu objavili da su uspješno napali željezničke i druge saobraćajne koridore na jugoistoku Ukrajine koje su u invaziji dosad osvojile ruske snage. Ti napadi, jaki udarci i dalje oružano nadmoćnijoj ruskoj sili, spominjani su u kontekstu pokretanja velike ukrajinske protivofanzive i najave vrha ukrajinske politike o tome da će vratiti sve okupirane dijelove zemlje

Nakon neočekivanog napada na rusku utvrdu u Crnom moru, poluostrvo Krim, analize satelitskih snimaka napada na tamošnju rusku bazu pokazale su značajnu štetu. Stručnjaci koji su pregledali snimke kažu kako se piste vazdušne baze Saki čine doimaju netaknute, ali se čini da je nastradalo najmanje osam aviona u bazi. Vidljivo je nekoliko srednje velikih kratera i spaljena zemlja od požara koji se proširio nakon višestrukih eksplozija.

Većina oštećenih ili uništeni avioni nalaze se na jednom dijelu piste, daleko od natkrivenih hangara, a satelitski snimci Planet Labsa prva su potvrda iz nezavisnih izvora da je baza oštećena. Rusi su, podsjetimo, objavili da je došlo do eksplozije municije te da se bazom proširio požar.

Ali, teorije o tome kako su Ukrajinci izveli udar na Krim su brojne. Od priče o partizanima s Krima, ljudima odanima Ukrajini, koji su u prvoj maniri podzemnog pokreta otpora detonirali eksplozije i postavili eksploziv, ili barem pomogli ukrajinskoj vojsci udaljenoj najmanje 200 kilometara od mjesta udara. Do priča o tome kako su Ukrajinci iskoristili novo oružje mnogo daljeg dometa od američkih Himarsa, koje je ili strane ili čak njihove domaće proizvodnje.

Ukrajinci su otprilike kad i vijest o događaju na Krimu objavili da su uspješno napali željezničke i druge saobraćajne koridore na jugoistoku Ukrajine koje su u invaziji dosad osvojile ruske snage. Ti napadi, jaki udarci i dalje oružano nadmoćnijoj ruskoj sili, spominjani su u kontekstu pokretanja velike ukrajinske protivofanzive i najave vrha ukrajinske politike o tome da će vratiti sve okupirane dijelove zemlje.

Ipak, Ukrajina nije preuzela, službeno, odgovornost za napade. “Mislim da su Rusi prekršili vrlo jednostavno pravilo: ne pušiti na opasnim mjestima. I to je to”, komentarisao je Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar od odbrane, a ministarstvo je objavilo i video na kojem se ismijavaju ruski turisti na ljetovanju na Krimu. “Krim je Ukrajina”, kažu autori filmića s isječcima ruskih kupača koji bježe s plaže s ležaljkama s baldahinima. “Apsolutni je legitimno da Ukrajina primijeni smrtonosnu silu kako bi ne samo vratila svoju teritoriu,j već i odbacila osvajača”, komentarisao je Ben Wallace, britanski ministar odbrane događaj.

Satelitski snimci američke kompanije Planet Labs analizirao je i The War Zone, koji navodi da se čini da je najmanje deset aviona oštećeno ili uništeno. Međutim, prema njihovoj analizi, velika je mogućnost i da su drugi avioni oštećeni samo što su oštećenja takva da se ne vide na satelitskom snimku. Ključna infrastruktura vazdušne baze se, prema snimkama, ne čini oštećena.

Većina oštećenja, piše War Zone, je na jugozapadnom dijelu baze na parkiralištu aviona i blizu ograda piste. U uporednoj analizi sa snimkama načinjenima dan ranije vidi se da su na mjestu udara bila tri SU-24 Fencera i jedan SU-30 Flanker. Snimci nakon napada pokazivali su najmanje jedan uništeni Flanker. Nekoliko obližnjih konstrukcija pokazivalo je oštećenje većeg ili manjeg stepena. Snimci Planet Labsa pokazuju najmanje četiri relativno velika kratera, sva četiri slične veličine. Poređenje snimaka od dan ranije upućuje na to da su uništena najmanje tri SU-30 Flankersa i još tri SU-24 Fencersa. Još jedan SU-24 i obližnja struktura, u tom dijelu baze, su vjerovatno uništena. Peti SU-24 takođe izgleda oštećen, piše u analizi The War Zone.

Ukrajine vlasti, ističe TWZ, objavile su da je najmanje deset aviona uništeno, ali satelitski snimci, piše portal, pokazuju da je brojka još i veća.

Juri Ignat, portparol ukrajinskik vazdušnih snaga, izjavio je da je Rusija u toj bazi imala avione tipa Su-24, Su-30 i Il-76.

Službena verzija kaže da je samo jedna osoba poginula, ali moguće je da je bilo i više. Najnoviji snimci pokazuju da su Rusi odveli dio avijacije s mjesta gdje se odvio napad u drugi dio baze. TWZ ističe kako avioni koji sa snimku djeluju neoštećeno takođe mogu imati značajna oštećenja koja bi ih izbacila iz stroja.

Iz snimaka i slika sa društvenim mreža zaključuje se da su oštećena vozila blizu baze, a slike su i dan nakon događaja pokazivale stupove dima s velikih zgarišta. Zanimljivo je da, prema analizi TWZ-a, skladište municije – konstrukcija koja izgleda kao skladište municije u bazi – nije oštećeno. Isto vrijedi i za vjerovatno skladište za gorivo. TWZ zaključuje da iz analize proizlazi da su meta bili borbeni avioni što upućuje na to da je riječ o namjernom vazdušnom udaru ili nečem sličnom. Moguće je i da su u pitanju bili naoružani dronovi, ali slike s mjesta događaja ne isključuju ni mogućnost da pomoći s tla. No, najveća šansa je da je udar došao iz vazduha.

Izvor: “Jutarnji list”

Foto: Printscreen

 

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!