„Noćni desant“ na Novi Pazar – povod za šalu ili zabrinutost

“Najprije su se u prirodnom rezervatu na Pešteri održale vježbe bojevom municijom, bezočno su uništavani prirodni potencijali i još gore zastrašivano i raseljavano lokalno stanovništvo, a sada imamo iznenadne upade i desante na naseljene gradove koji po svemu podsjećaju na one za vrijeme agresije na Bosnu”, kazao je Imamović

Noćni skokovi pripadnika 63. padobranske brigade nad Novim Pazarom izazvali su različite reakcije građana na društvenim mrežama od kojih su pojedini zbijali šale, a drugi u toj vežbi elitne jedinice Vojske Srbije videli zastrašivanje Bošnjaka.

Ispod video snimaka i vijesti o skokovima padobranaca nalaze se i komentari u kojima se navodi da je to, zbog zatvaranja za saobraćaj glavne ulice u Novom Pazaru, bio jedini način da dođu do ćevabdžinice ili da “nas opet zaprašuju”.

“Uh, dobro je, ja mislila prskaju komarce. Bitno samo da svi padobranci ostanu živi i zdravi, da se, ne dao bog, neko ne udavi u rijeci (kanalizaciji)”, aludirala je jedna Novopazarka na visoku stopu zagađenosti ovdašnjih rijeka.

Sa druge strane, u vježbanju noćnih skokova pripadnika 63. padobranske brigade nad gradom sa većinskim bošnjačkim stanovništvom pojedini korisnici su vidjeli obrise zastrašivanja.

“Vojska je institucija koja sve unaprijed planira. Tako je i osamdesetih godina vježbana blokada Sarajeva”, napisao je jedan korisnik Facebooka.

U saopštenju za javnost nakon izvedene vježbe, kojoj je prisustvovao i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, Vojska Srbije je navela da noćni skokovi predstavljaju “važan segment napredne obuke padobranaca za izvršavanje borbenih zadataka i primjenu vertikalnog manevra u noćnim uslovima i na nepoznatom terenu, uz postizanje faktora iznenađenja”.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović smatra da ne postoji nijedan pametan razlog da se u Sandžaku toliko forsiraju vojne vježbe i da misli da su motivi za to opasni i loši.

“Najprije su se u prirodnom rezervatu na Pešteri održale vježbe bojevom municijom, bezočno su uništavani prirodni potencijali i još gore zastrašivano i raseljavano lokalno stanovništvo, a sada imamo iznenadne upade i desante na naseljene gradove koji po svemu podsjećaju na one za vrijeme agresije na Bosnu”, kazao je Imamović.

On vjeruje da bi država i Vojska trebalo da, umjesto što u noćnim satima prepadaju ljude, nađu način da povećaju narušeno povjerenje Bošnjaka.

“Za nas je takvo postupanje krajnje neprihvatljivo i drastično šteti osjećaju sigurnosti, pripadnosti i povjerenja u državu i njene oružane snage”, zaključio je.

Osnivač Inicijative slobodnih građana Aladin Paučinac rekao je da mu vježba padobranaca u Novom Pazaru ne smeta i da se one održavaju i u drugim krajevima Srbije.

“Ne bi trebalo da ima bilo šta sporno u ovoj vježbi, avioni lete i nad glavama građana Beograda. Vjerujem da je u pitanju obična vježba, ne treba se zamarati razmišljanjem da je u pitanju neko zastrašivanje i da se baš iza svega krije neko zlo”, izjavio je on.

O izvođenju vježbe u urbanim uslovima, kako je “Danasu” rečeno, Vojska Srbije nije obavijestila Gradsku upravu Novog Pazara i Bošnjačko nacionalno vijeće.

Foto: Vojska Srbije

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!